HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalı

Trabzon Numune Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, Biz oruç tutanlara mutlaka sahur yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalı

Algün, kronik hastalığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerin Ramazan'dan önce doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi birtakım rahatsızlıkları bulunan insanların oruç tutup tutamayacaklarına dair mutlaka doktora başvurması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Algün, "Şeker hastaları kan şekerini kontrol etmekte zorlandıkları için ani yükselme ve düşmeler meydana gelebilir. Dolayısıyla şeker hastalarının sık yemek yemesi lazım. Bu nedenle şeker hastalarının büyük kısmı oruç tutamıyor. Bu durumda oruç tutmaya çalışırlarsa kötüleşir ve komaya girerler. Ancak başlangıç kısmındaki ilaç kullanmayan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları da sürekli ilaç kullanmayı gerektirdiğinden doktor kontrolünde oruç tutmalılar" dedi.

Doç. Dr. Algün, oruç tutan insanların iftar ve sahurlarına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İnsanımız oruç tutuyor, ama öyle bir iftar yapıyor ki bir gün boyu aç kalan vücutta bütün dengeleri bozacak bir iftar oluyor. Biz kıtlık dönemleri hariç, insanlar aç kalarak hasta olmaz diyoruz. Aç kalmanın tetiklediği çok fazla hastalık yok. Ancak sürekli tok kalarak, çok yemek yiyerek hasta olunur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek için oruç tutan insanların iftarda çok fazla yemek yememeleri, hafif şeyler yedikten sonra ara öğünler tarzında beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir. Ramazan'da yapılan en önemli yanlış sahura kalkmamak. İster kısa ister uzun günlerde olsun insanlar mutlaka Ramazan'da sahur yapmalı. Çünkü sahur yapılmadığı zaman daha uzun süre aç kalınmış olunuyor ve bu insan fizyolojisine uygun olmayan bir durum. Birtakım rahatsızlıklar da bundan dolayı oluyor. Biz oruç tutanlara mutlaka sahur yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Sahur yapılmazsa vücuttaki glikojen depoları yaklaşık 10 saat yetiyor ve bu saat 3-4'den sonra tükeniyor" uyarısında bulunan Dr. Algün, "Bu durumda vücut şeker dengesini sağlamak için aminoasit ve yağları yakmaya başlıyor. Bu işlem için de birtakım hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar insanda sinirlilik yapan hormonlar olduğu için bu durumun farkında olmayan insanlar kendine hakim olamıyor ve birbirlerinin kalbini kırabiliyor" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler