KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Rahim sarkması belirtileri nelerdir? Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?

    Üreme için önemli bir organ olan rahim, duvarından ayrılarak vajinaya doğru kayabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanabilen bu durum rahim sarkması olarak adlandırılır. İlerlemesi hâlinde kişiye günlük yaşamında çeşitli rahatsızlıklar verebilir. Bu neden ile doktor tarafından gerek görüldüğü şekilde müdahale edilmelidir.

    Belirtiler ile tespit edilebilen rahim sarkması ileri yaştan normal doğuma birçok sebep ile birlikte yaşanabilir. Tedavisi olduğu bilinen bu durum çok ciddi ve ölümcül bir durum olarak değerlendirilmese de doktor tarafından gerekli görüldüğü noktada tedavi edilmelidir. Tıp literatüründeki adı uterus prolapsusu olan rahim sarkmasının önüne geçebilmek adına, doktorların önerdiği pelvik tabanındaki kasların düzenli çalışması için yapılan bazı egzersizler de bulunur.

    Rahmin rahim duvarından ayrılarak vajina kısmına doğru kayması rahim sarkması olarak adlandırılır. Bu durum çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği gibi genel olarak belirtileri aynı sayılır. Olağan bir durum olarak kabul edilmiştir ancak yine de belirtileri görüldüğü anda bir doktora danışarak takip edilmesi önerilir.

    Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

    Rahim sarkması kendini farklı rahatsızlıklara yol açarak gösterebilir. Örnek olarak idrar kaçırma sorununu maskeleyebilir veya idrar kaçırma sorunu ile birlikte oluşabilir. Genel olarak rahim sarkmasına neden olduğu tespit edilen durumlar şunlardır:

    • İleri yaş
    • Çoklu doğum
    • Normal yoldan doğum yapma
    • Kalıtımsal olarak zayıf dokuya sahip olma
    • İri bebek doğurmuş olmak
    • Doğumsal travmalar
    • Menopozdan sonraki süreçte menopoza bağlı olarak östrojen hormonunun miktarında yaşanan azalma
    • Geçirilmiş olan pelvis operasyonları
    • Birden fazla doğum yapmış olmak
    • Kronik öksürük durumu
    • Kronik olarak görülen kabızlık
    • Obezite ya da aşırı kilolu olma

    Genel standart olarak bir kadının rahmi doğum yapmamışsa 5 ya da 6 cm (santimetre) doğum yapmışsa 6 ya da 7 cm (santimetre) olarak belirlenmiştir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak rahimde sarkma yaşanabilir. Bu durumun tespiti için bazı belirtilerin takip edilmesi gerekir. Rahim sarkması belirtileri şunlardır:

    • İdrar yapmada sorun yaşama
    • Vajinada kanama
    • Vajinadaki akıntı miktarında artış görülmesi
    • Bağırsak hareketlerinde sorunlar yaşanması
    • Belin alt tarafında sürekli ağrı hissedilmesi
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı
    • Vajinanın içinden bir şey çıkacakmış gibi hissetme
    • Vajinadan dışarı doku çıkması
    • İdrar kaçırma

    Eğer rahim sarkması durumu tespit edilmezse ve tedavi edilmezse çok ciddi sağlık problemleri yaşanma ihtimali vardır. Ancak hafif şiddette olduğu belirlenen rahim sarkmaları tedavi gerektirmemektedir. İlerlediği durumlarda ise rahim, iç çamaşıra temas edebilir ve ülser oluşumuna da neden olabilir. Rahim sarkmışsa diğer organlar da sarkmış olabilir. Mesane sarkmışsa vajinanın ön duvarında şişlik meydana gelir. Rektum üzerinde bulunan bağ dokusu zayıfladıysa bağırsak hareketlerinde de bozulma görülür. Bu da dışkılamada sorunlara yol açar.

    Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?

    Rahim sarkması tedavisine karar verilmeden önce tanı konmalıdır. Rutin kontroller sırasında bu tanının konulması mümkün olur. Çoğunlukla rahim sarkması sıkıntısı yaşayan kişi durumun farkında olur. Birkaç rahim sarkması belirtisi varsa rahim sarkması yaşandığından emin olunabilir. Eğer hafif şiddette olarak doktor tarafından tanı koyulan bir rahim sarkması varsa çoğunlukla buna müdahale edilmez. İleri durumlarda ve kegel egzersizleriyle de geçmeyen sarkmalarda rahim sarkması ameliyatına gerek duyulabilir.

    30 yaşını aşmış ve doğum yapmış olan çoğu kadında oran olarak %50 rahim sarkması görülür. Bu vakaların sadece %20’si çok ciddi şikayetlere neden olacak biçimdedir. Rahim sarkma ameliyatı doktor tarafından gerekli görülürse yapılmalıdır. Doktorlar tarafından kolay olarak ifade edilen rahim sarkması ameliyatı eğer sarkma ileri boyutlarda ise ve ameliyat yapılmazsa ülser hastalığına sebep olabilir.

    Rahim sarkması ameliyatı nedir?

    Rahim sarkması ameliyatı olan kişiler genel olarak birkaç hafta ya da birkaç ay içinde tamamen iyileşebilmektedir. Ameliyattan hemen sonra hastaların birkaç gün boyunda dinlenmesi ve yatarak istirahat etmesi önerilir. Bu ameliyatın iyileşme süreci hastaların bünyelerine, yaşlarına ya da rahimlerinin durumlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

    Ameliyat yaklaşık olarak 3 ya da 4 saat sürer. Hastanın karnının alt kısmında bir kesi açılır. Rahim bağları kesilir ve açılan kesiden rahim dışarı çıkartılır. Bu ameliyatı olan bir kişinin bünyesi hastalığın iyileşme sürecinde ve süresinde etkilidir.

    Ancak, tıbbi bilgiler zaman içinde güncellenebileceği için en güncel ve kişiye özel bilgileri almak adına bir sağlık uzmanıyla görüşmek her zaman en doğrusudur.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler