HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2017 LYS Fen Bilimleri ne zaman saat kaçta? LYS-2 Fen Bilimleri soruları nasıl olacak?

Bu hafta sonu iki oturumu geride bırakan LYS amaratonu devam ediyor. LYS-4 sosyal bilimler ve LYS-1 matematik sınavlarının ardından bu hafta sonu da LYS-2 fen bilimleri sınavı yapılacak. LYS-1 matematik sınavında zorlanan öğrenciler için LYS-2 Fen Bilimleri sınavının önemini daha da artıyor. Çünkü LYS Fen Bilimleri sınavı diğer sınavlara göre genel olarak daha zorlayıcı oluyor. Peki 2017 LYS Fen Bilimleri ne zaman saat kaçta yapılacak? LYS-2 Fen Bilimleri soruları nasıl olacak?

2017 LYS Fen Bilimleri ne zaman saat kaçta? LYS-2 Fen Bilimleri soruları nasıl olacak?

YGS’yi başarıyla atlatıp LYS’ye girmeye hak kazanan sayısal bölümü öğrencileri için LYS-2 Fen Bilimleri sınavı büyük önem taşıyor, bilhassa sağlık bilimi alanından tercih yapacak adaylar tarafında LYS-2 Fen Bilimleri soruları oldukça önemli. Mühendislik, tıp gibi bölümler için LYS fen bilimleri sınavından yüksek puanlar alması gerekiyor. LYS-2 Fen Bilimleri sınavı 17 Haziran 2017 Cumartesi saat 10.00'da başlayacak ve 135 dakika sürecek.

LYS-2 Fen Bilimleri testi içerisinde yer alan derslerden zorlayıcı olanların başında ise fizik geliyor. MF tercihi yapacak birçok aday tarafından en zor görülen derslerin başında gelen fizik sınavında çoğunlukla ışık, elektrik, kuvvet-denge, mekanik, dalgalar ve hareketler konularından çıktığı görülüyor.

2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında (2017-LYS) kısa cevaplı sorular yer alacak. Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardan oluşacak. Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) 3 adet kısa cevapl ı açık uçlu soru sorulacak, LYS-2’de 3 adet sayısal açık uçlu soru sorulacak. LYS'de fizik kadar kimya da önemli. 30 sorudan oluşacak LYS kimyada en fazla soru çıkan konuların başında asit-baz dengesi, reaksiyon ısısı, organik kimya, kimyasal bağlar geliyor.

2017 LYS’LERDE SORULACAK KISA CEVAPLI SORULARIN DAĞILIMI

LYS-1: Matematik Testi (3)

LYS-2: Fizik Testi (1), Kimya Testi (1), Biyoloji Testi (1)

LYS-3: Coğrafya (1), Türk Dili ve Edebiyatı Testi (2)

LYS-4: Tarih Testi (1), Coğrafya Testi (1) ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi (1)

LYS-5: Yabancı Dil Testi (3)

LYS NE ZAMAN SONUÇLANACAK?

LYS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ÖSYM tarafından duyuruldu. LYS 2017 sonuçları 11 Temmuz 2017 tarihinde belli olacak. Sonuçlar ÖSYM'nin resmi sitesinde duyurulacak. Peki LYS 2017 soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak? LYS-4 sosyal bilimler ile LYS-1 matematik soru ve cevapları ne zaman nerede açıklanacak? LYS adayları doğal olarak sınavlarının nasıl geçtiğini kontrol etmek için sabırsızlıkla LYS soru ve cevapları ne zaman yayımlanacak diye bekliyorlar. Bunun için öncelikle tüm LYS oturumlarının sona ermesi bekleniyor. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak diğer LYS oturumlarını takiben LYS soru kitapçıkları adayların erişimine açılacak.

LYS OTURUMLARI

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı- 3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Pazar), 14.30, 120 dakika

LYS 2017 NASIL OLACAK?

LYS 2017'de kısa cevaplı soruların, yanıtı bir sözcük, bir sayı ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacak. Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından 2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak. Matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek.

LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Yani, 3 yanlış sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak.

LYS SORULARINA İTİRAZ NASIL OLACAK?

Soruların hatalı olduğunu düşünen adaylar, incelenmesi için ÖSYM’ye itirazda bulunabiliyor. İtirazlar sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) yapılabiliyor. Her soru için kılavuzda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe örneği kullanarak ÖSYM’ye başvurulacak. Her bir dilekçede sadece bir soruya itiraz yapılacak; soru başına 20 TL itiraz ücreti ödenecek. Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmuyor. Yani sorunun hatalı olduğundan emin olan adayın ÖSYM’nin cevabını beklemeden dava açmasında yarar var.

LYS PUANI HAKKINDA

LYS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler, LYS (lisans yerleştirme sınavı) puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

LYS GİRİŞ İÇİN ÖNLEMLER

2016-LYS'lerde adayların 11'inin cep telefonu, 2'sinin cüzdan, 30'unun geçerli kimlik belgesi olmadan sınava girme, 8'inin kopya, 39'unun kol saati, 14'ünün fazladan işaretleme, 12'sinin sınav öncesi okuma, 59'unun metal takılar, 117'sinin de diğer kural dışı davranış nedeniyle sınavı iptal edildi.

LYS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

LYS giriş belgeleri sınav girişi için gerekli. Pazar günü yapılacak LYS 2017 için LYS giriş belgesi almak, LYS 2017 sınav giriş yerlerini öğrenmek isteyen adaylar ais.osym.gov.tr sitesine girerek ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sayfası'na giriş yaparak belgelerine ulaşabilirler. TC Kimlik Numarası ve ÖSYM Aday Şifresi'ni sisteme giren LYS 2017 adayları LYS sınav giriş yerlerine ilişkin bilgileri öğrenebilir. Adaylar aynı ekrandan LYS 2017 sınav giriş belgelerinin çıktılarını da alabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler