HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

aPTT nedir? aPTT düşüklüğü neden olur?

Hastalıkların erkenden teşhis edilebilmesi için birtakım testler yapılır. Bu testler arasında kan tahlilleri önemli bir yere sahiptir. Bu tahliller sayesinde insanların hatta hayvanların dahi hayatları kurtulabilir. Günümüzde kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları gibi birçok farklı hastalığın tanısında kullanılan testler mevcuttur. aPTT testi de önemli hastalıkların belirlenmesinde uygulanan testler arasında bulunur. Peki, aPTT nedir, düşüklüğü neden olur?

aPTT nedir? aPTT düşüklüğü neden olur?

Hastanelerde ya da sağlık kurumlarında yapılan kan tahlilleri hastalıkların doğru bir şekilde teşhis edilmesinde önemli bir rol oynar. Bu yapılan tahlillerde pek çok farklı bulgu incelenir. Kimi insanlarda rutin bir kontrol esnasında hastalıklar tesadüfî ortaya çıkar. Kimi insanlardan ise özellikle bazı kan testlerinin yapılması istenir. aPTT kan testi de çoğunlukla sağlık kuruluşları tarafından istenen bir kan testidir. Bu test kandaki pıhtılaşma süresi ile alakalı önemli bilgiler vermektedir.

aPTT nedir?

Aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi olarak da tabir edilen aPTT kan testi, kanda meydana gelen pıhtılaşma süresini ölçmede kullanılır. Bazı insanlarda herhangi bir kesik ya da yaralanma durumunda kanın akış süresi kısa sürede sona erer ve pıhtılaşma meydana gelir. Ancak kimi bireylerde ise bu pıhtılaşma durumu daha uzun sürebilir. Böyle bir durum o kişilerde ciddi kan kaybına neden olur ve hatta hayati tehlike dahi oluşturabilir.

Kanın pıhtılaşmasında önemli etken olan birçok farklı protein mevcuttur. Bu proteinler kanamanın daha kısa sürmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu önemli proteinlerde herhangi bir problem meydana gelmesi kanamanın durmamasına ya da daha geç durmasına sebep olur. Doktorlar, insanların mevcut şikâyetlerini göz önünde bulundurularak bu testin yapılmasını isteyebilir.

İnsan vücudunda meydana gelen kanama bozuklarının birçok farklı sebebi olabilir. Bu yüzden olası bir problemde vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışılması önemlidir. Eğer normal kabul edilen süreden daha erken bir şekilde pıhtılaşma oluşuyorsa bu durum tehlikelidir. Bu durum tıp dilinde çoğunlukla aPTT düşüklüğü olarak da adlandırılır. Kan tahlillerinde belirli parametre değerleri ve sınırlar vardır.

Belirlenen değerin çok altında kalması düşük, çok üstünde kalması ise yüksek değer olarak kabul edilir. Kan tahlili testleri sonuçlarında bir değerin çok yüksek çıkması tehlikeli olabileceği gibi çok düşük çıkması da hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden yapılan tahliller neticesinde doktorlar en doğru tedavi şeklini hastalarına uygular. aPTT düşüklüğü tedavisi de yine uzman doktorların önerileri doğrultusunda yapılır.

aPTT düşüklüğü neden olur?

Koagulasyon testi olarak da tanımlanan aPTT testi, kandaki pıhtılaşma sürecini ölçmede kullanılan bir test olmakla birlikte herhangi bir pıhtılaşma sistemi bozukluğunun ortaya çıkarılmasında etkilidir. Özellikle salgın gibi ciddi hastalıklarda covid-19 aPTT düşüklüğü ortaya çıkabilir. Bu salgın hastalık kan değerlerinin bozulmasına neden olabileceği gibi önemli organlarda da hasar meydana getirebilir. Yapılan bu test neticesinde değerler düşük ya da yüksek çıkabilir. Yüksek çıkmasına neden olan birtakım faktörler olduğu gibi düşük çıkmasında etkili olan faktörler vardır. Genel olarak aPTT düşüklüğü belirtileri ise şu şekildedir:

  • Bazı ciddi kanser hastalıklarında ( Bağırsak kanseri, pankreas kanseri, yumurtalık kanseri gibi),
  • Bazı ameliyatlar sonrasında yaşanan kanamalarda,
  • Kan zehirlenmelerinde,
  • Kronik veya akut karaciğer hastalıklarında,
  • Birden bire ortaya çıkan kanamalar sonrasında,
  • Kan sulandırıcı ya da kan inceltici ilaç kullanımlarında,
  • Doğum ya da hamilelik gibi durumlarda,
  • Vücutta en ufak bir darbe sonrası çabuk meydana gelen morarmalar,
  • Uzun süren burun kanamaları,
  • Diş etlerinin en ufak bir dokunuşla dahi kanaması,
  • Regl dönemlerinde ağır kanama yaşanması,
  • İdrarda kan görülmesi
  • Bağışıklık sisteminde pıhtılaşma problemine yol açacak rahatsızların varlığı,
  • Dışkıda kan görülmesi gibi belirtiler, aPTT düşüklüğü belirtileri arasında bulunur.

aPTT kaç olmalı?

Kan tahlilleri olası hastalıkların teşhisinde oldukça büyük bir rol oynar. Ayrıca var olan hastalıkların tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Bu test yapılırken genellikle ya ön kol dirseğin iç kısmından veya el üstünde yer alan damarlardan kan örneği alınmaktadır. Ardından alınan bu kan mavi renkli tüpler içerisine konulmakta ve incelenmek üzere kan laboratuvarlarına gönderilmektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşma süresini ölçen bir test olduğundan kan içerisine ek bir madde konulur. Bu madde kanın pıhtılaşmasını sağlamak için eklenen özel bir maddedir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Kan inceltici ilaç kullanan bireylerden kan örneği alımı sonrasında kanama hemen durmayabilir. Bunun için gerekli olan müdahaleler sağlık personelleri ve doktorlardan tarafından yapılır. aPTT kan testinde belirlenen referans değerlerinde farklılık olabilir. Ancak genel olarak bu değerin 25 ile 35 saniye arasında olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olan bireyler için ise farklı değerler göz önünde bulundurulur. Bu tür ilaç kullanan kişilerde değerlerin 60 ile 80 saniye arasında olmasında hiçbir problem yoktur.

aPTT düşüklüğü tehlikeli mi?

Kan tahlilleri çok önemli hastalıkların erken teşhisinde adeta hayat kurtaran önemli bir yere sahiptir. Kimi kan test sonuçları yüksek çıkarken kimisi ise düşük çıkabilir. Bu durumlara neden olan birçok farklı etken vardır. aPTT düşüklüğü için de aynı durum geçerlidir. Düşüklüğüne neden olan sebepler ortaya çıkarıldıktan sonra gerekli tedavi yöntemleri doktorlar tarafından yapılır. Bu değerin haddinden fazla düşük olması ciddi ve olumsuz durumlara neden olabilir.

Bu bağlamda aPTT kaç olursa tehlikeli konusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu değerin yapılan kan testleri neticesinde 100 saniye ve üzerinde çıkması ciddi kanama sorunlarının ortaya çıkmasında büyük bir etkendir. En ufak bir kanama çok uzun süre sürebilir ve bu durum ciddi kan kayıplarına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde vücutta anormal pıhtılaşma sorunları ortaya çıkar ve vücudun başka yerlerinde de kanamaların meydana gelmesine neden olur. Genel olarak aPTT normal değeri üzerinde çıkan sonuçlarda vakit kaybetmeden müdahalesi edilmesi önemlidir.

aPTT neyi gösterir?

aPTT testi, kan testleri arasında önemli bir yere sahip olan ve kandaki pıhtılaşma süresinin ne kadar sürede olduğunu belirleyen önemli bir test çeşidi olarak bilinir. Kanda birçok önemli görevi yerine getiren bazı proteinler ve trombositler vardır. Bu önemli faktörlerin görevlerini doğru bir şekilde yerine getirip getirmediği ölçmek için bu testten faydalanılır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler