HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğum izni nedir, ne zaman başlar? Doğum izni kaç gün?

Çalışanların resmî olarak kanunlar doğrultusunda sahip olduğu birçok hak bulunur. Bu haklar maddi olabilir ya da olmayabilir. Çeşitli gerekçelere bağlı olarak verilen ücretli ve ücretsiz izinler de her çalışanın sahip olduğu haklar arasında yer alır. Peki, doğum izni nedir ve ne zaman başlar? Doğum izni kaç gün?

Doğum izni nedir, ne zaman başlar? Doğum izni kaç gün?

İçindekiler

  • Doğum izni nedir?
  • Doğum izni ne zaman başlar?
  • Doğum izni kaç gündür?
  • Doğum izninde maaş ödenir mi?
  • 32. haftadan önce doğum iznine çıkılır mı?
  • Doğum izni 32. hafta bitince mi başlar?
  • Doğum izni 37. hafta bitince mi başlar?

Üstlendiği görev ya da çalıştığı sektörün özel bir kuruluş ya da kamu kuruluşu olup olmadığı fark etmeksizin çalışan her kişinin çeşitli hakları bulunur. Bu haklara izinler de dahildir. Herkes için geçerli olan izinler dışında özel durumlara bağlı olarak alınan izinler de çeşitli şartlar doğrultusunda çalışan kişilerin resmî haklarıdır.

Doğum izni nedir?

Anne adayı olan ve bir işte çalışan her kadının yararlanabildiği özel bir izin türü olan doğum izni hem anne adaylarının hem de bebeklerin haklarını korumayı amaçlayan bir durumdur. Hem doğum öncesini hem de doğum sonrasını kapsayabilmektedir.

Yalnızca bebeğin bakım süreci için değil annenin fiziksel iyileşme süreci için de verilir. Ayrıca bebek ve annenin duygusal bir bağ kurma sürecini ve duygusal desteği de kapsayan bir izin türüdür.

Doğum izni ne zaman başlar?

Kanunlara göre doğum izni ne kadar verildiyse anne adayının bu hakkı o kadar gün boyunca kullanma hakkı bulunur. Anne adayı, hamileliğinin 32. haftasından itibaren doğum iznine ayrılabilir. Bebek doğduktan 8 hafta sonra da izin devam etmektedir.

Toplamda 16 haftadan oluşan doğum izni hamileliğin 40 haftalık sürecine göre belirlenir. 40 haftalık olan doğum sürecine göre kadın çalışanlar hamileliklerinin 32. haftasından itibaren doğum iznine ayrılabilir.

Doğum izni kaç gündür?

Hamilelik izni ya da doğum izni toplamda 16 hafta süren ve ücretli olan bir izin sürecidir. Anne adayı toplam olarak 112 gün izin yapabilir. Eğer isterlerse doğumdan sonra doğum izni de sona erdiğinde ücretsiz olarak izne çıkma hakları da vardır.

Anne adayları gibi baba adayları da bu süreçte izin alabilirler. Bu izin türüne babalık izni adı verilir. Eşi doğum yapan erkekler bu izni kullanma hakkına sahip olurlar. İznin süresi çalışılan kurumun özel ya da kamu kuruluşu olmasına göre değişiklik gösterebilir.

Doğum izninde maaş ödenir mi?

Resmî olarak alınan doğum izni boyunca kişiye verilen maaşta herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu izin türü ücretli bir izin türü olduğu için resmî olarak belirlenen 112 gün boyunca kadınlar maaşlarını da alabilirler. Doğum izninin şu türleri vardır:

  • Doğum izni
  • Çoğul gebelik için doğum izni
  • Erken doğum izni
  • Süt izni
  • Hamilelikte doktor kontrolü izni

32. haftadan önce doğum iznine çıkılır mı?

Memur doğum izni ve özel sektör doğum izni birbirinden farkları bulunmayan 2 doğum izni türüdür. Özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında izin süreleri ve şartları farklılık göstermemektedir.

Özel sektörde çalışan bir anne adayı hamileliğinin 32. haftasından itibaren doğum iznine çıkma hakkına sahip olur. Kanunlarla belirlenen bir izin süreci olduğu için özel sektörde bu izin şartları değişiklik göstermez.

Doğum izni 32. hafta bitince mi başlar?

Tüm çalışan anne adayları hamilelik süreçlerinin 32. haftasından itibaren izne çıkabilirler. Doğum izninin ücretsiz olarak alınabilen ek izin süresi doğacak olan bebeğin kaçıncı çocuk olduğu ile ilgili olarak da değişebilir. Buna göre:

  • İlk doğum için ücretsiz izin hakkı için 60 gün
  • İkinci doğum için 120 gün
  • Üçüncü ve daha fazla olan doğum için 180 gün

Doğum izni 37. hafta bitince mi başlar?

Anne adayı işvereninden hamileliğinin 32. haftasından itibaren kullanmak sureti ile doğum izni alma hakkına sahiptir. Hamileliğin 32. haftası tamamlandığında çalışan doğum iznine ayrılabilir.

Çalışan anne adayı, sağlık durumunun uygun olması hâlinde ve doktor onayı koşulu ile doğumundan önceki son 3 haftaya kadar çalışmaya devam edebilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler