HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Telif hakkı nedir? Telif hakkı nasıl alınır?

Herhangi bir alanda üretim yapan kişilerin yaptıkları üretimlerin güvenliğini sağlamak, kişilerin haklarını koruyabilmek ve bu hakların yasal yollarla sağlanabilmesini mümkün kılmak için bazı resmî işlemlerin yapılması gerekir. Bir şeyi resmî olarak kayıt etmek kişilerin haklarını korumak adına ön planda tutulur. Bu anlamda telif hakkı da son derece önemlidir. Peki, telif hakkı nedir? Telif hakkı nasıl alınır?

Telif hakkı nedir? Telif hakkı nasıl alınır?

Ülkemizde vatandaşların sahip olduğu hakları savunmaları için kanunlar koyulmuş ve bu kanunlarla kişilerin tüm yasal haklarını koruyabilmek amaçlanmıştır. Ülkemizde her türlü fikrî emeği ile eser meydana getiren vatandaşlara hukuken sağlanan haklardan biri de telif hakkıdır.

Telif hakkı nedir?

Vatandaşların her türden ürettiği fikri emeği ve bu doğrultuda ürettiği şeyler üzerinde hukuki olarak hakları vardır. Bu haklar telif hakkı olarak isimlendirilmiştir. Telif hakkı ne demek sorusunun daha kapsamlı yanıtı olarak şu tanım da yapılabilir:

Kişilerin kendi fikri emekleri ile oluşturduğu düşünce, bilgi, sanat eseri ya da ürünlerin başkaları tarafından değil sadece üreten kişinin sahibi tarafından kullanılmasını ve kopyalanmasını sağlayan haklardır.

Telif hakkının doğması için tescile ihtiyaç yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar ancak bu hakkın hukuki olarak geçerliliği de vardır. Telif hakkı kanunlar doğrultusunda korunan bir hak olduğu için ve sanat eserleri ve fikir eserleri üzerinde bulunan haklar eserin üretimi ile birlikte ortaya çıktığı için bu hakkın doğması tescilleme işleminin yapılıp yapılmamasına bağlı değildir.

Telif hakkı ne anlama gelir?

Genel olarak önceden belirlenen bir süre içinde geçerli olan telif hakları ülkelerin kendi kanunları ve mevzuatlarına bağlı şekilde uygulanır. Birçok ülkede kanuni olarak telif hakkının geçerli kabul edilen süresi üreten kişinin ve üretilen şeyin sahibinin ölümden sonraki 50 ila 70 yıl kadarlık bir zaman dilimini kapsar.

Telif hakları herkese karşı öne sürülebilen haklar olsa da toplumun, kamunun çıkarlarını koruma amacı gibi sebeplerle bu koşulsuz hak üzerinde yasalar ile bazı sınırlamalar da getirilebilmektedir. Bu sınırlandırmalar kamu düzeni, genel ahlak, kamu yararı göz önünde bulundurularak belirlenir ve konur.

Telif hakkı nasıl alınır?

Telif hakkı alabilmek için en önemli koşul kişinin kendine ait olduğunu öne sürdüğü üretimi üzerinde yer alan haklarının kanıtıdır. Bu hakkı almak için başka bir işlem yapma ya da tescil ettirme gibi bir zorunluluk söz konusu değildir.

Kanunlarla korunan telif hakları hukuki olarak da kabul edildiği için başkasının kendi fikri ile ortaya koyduğu bir üretimi kendine aitmiş gibi göstermeye çalışan kişiler yine kanunlar doğrultusunda çeşitli cezalara tabi tutulur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler