HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıllık ücretli izin alacağının zamanaşımı ne kadar?

4857 sayılı İş Kanunu'nun bazı maddelerinde yıllık ücretli izin hakkına yönelik olan hususların belirtildiği görülür. Bu detaylar sayesinde yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımı süresinin kaç sene olduğu da öğrenilebilir. İş sözleşmelerinin feshedilmesinden sonra yıllık izin ücreti ödenmeyen çalışanlar, yasal haklarını savunabilmeleri için bu alacağın zaman aşımı süresinin kaç sene olduğunu mutlaka bilmelidir. Senelik izin alacağı kaç senede zaman aşımına uğrar?

Yıllık ücretli izin alacağının zamanaşımı ne kadar?

İş sözleşmesinin feshedilmesine bağlı olarak yıllık izin ücretini talep edecek olan çalışanlar için zaman aşımı süresini öğrenmek son derece mühimdir. Çünkü yıllık ücretli izin alacağı için belirlenen zaman aşımı süresinin bilinmesi, bu hakkın yasal olarak kullanılması konusundaki pürüzleri ortadan kaldırır. Yıllık izin ücretiyle ilgili olan işlemlerin yapılmasını mümkün kılan sürenin kaç seneyi kapsadığı konusunda bilgi alınması gereken kaynak ise 4857 sayılı İş Kanunu'dur.

Yıllık ücretli izin alacağının zamanaşımı nedir?

İş yerindeki çalışma süresi minimum 1 sene olan kişilerin yıllık izin kullanma hakları mevcuttur. Ancak bir çalışanın iş sözleşmesi feshedildiği takdirde bu izin süresi kullanılmamış ya da birikmiş durumda ise kişileri farklı bir seçenek karşılar. Bu seçenek de yıllık izin süresinin ücrete dönüştürülmesidir. Yıllık izin süresi ücrete dönüştürüleceği zaman temel olarak çalışanın son brüt maaşının günlük tutarı ve kullanılmayan ya da birikmiş olan senelik iznin kaç gün olduğu dikkate alınır. Daha sonra hesaplanan tutardan SGK payı ile gelir ve damga vergisi kesintileri çıkarılarak net yıllık izin ücreti belirlenebilir.

Bu bağlamda yıllık ücretli izin alacağına yönelik olarak sıklıkla araştırılan konular da ön plana çıkar. Söz edilen konular arasında yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımına uğramasının ne ifade ettiği de yer alır. Bu konuyu anlaşılır kılan hususlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yıllık izin ücretinin muaccel olması için belirli bir süre içerisinde işverene talepte bulunulması gerektiği hatırlatılmalıdır.
  • Bununla birlikte işveren de iş sözleşmesi feshedilen çalışanın yıllık izin ücretini alabilmesi için gerekli olan belgeleri düzenlemekle yükümlüdür.
  • Çalışan kişi, kendisine yıllık izin ücretinin ödenmesi amacıyla işlem gerçekleştirmeyen işvereni belli bir süre içerisinde dava edebilir.
  • Bu sürenin aşılması ise yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımına uğraması olarak adlandırılır.
  • Söz edilen bu durumda yıllık izin ücretinin talep edilmesi ya da işverenin dava edilmesine yönelik olan haklar kaybedilir.

Yıllık ücretli izin alacağının zamanaşımı ne kadar?

İş sözleşmesi feshedilen ve yıllık izin ücretini talep etmek isteyen kişiler için senelik izin ücretine yönelik olan zaman aşımı süresinin kaç sene olduğu önem arz eder. Dolayısıyla 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddesinde açıklanan yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımı süresinin 5 yıl olduğu belirtilmelidir. İlgili kanun maddesinde de belirtildiği üzere genel zaman aşımı süresi 10 yıl iken bu süre senelik izin ücreti için 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin başlatıldığı tarih ise iş sözleşmesinin feshedildiği gün olarak dikkate alınır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler