HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte İsrail'in işgal haritası

İşte İsrail'in işgal haritası

Uluslararası kamuoyu, İsrail yönetimine Batı Şeria'da daha fazla Yahudi yerleşimi yapmaması çağrısında bulunurken, Savunma Bakanlığı'nın ortaya çıkan haritası, bu topraklarda sistematik bir işgal olduğuna yönelik şüpheleri güçlendiriyor.


İsrail Savunma Bakanlığı'nın 'işgal haritası' olarak nitelendirilebilecek harita, İsrail yönetiminin gizlice Batı Şeria`daki toprakları parsellediğini ve buralara yerleşimler inşa edildikten sonra adlandırdığını ortaya koyuyor.


Batı Şeria ve Gazze`de yaşayan Filistinlilerin, Toprak Günü anması için kitlesel eylemler düzenlediği günlerde ortaya çıkan harita, tartışmalara neden oldu.


Dror Etkes adlı bir yerleşim karşıtı eylemcinin bilgi edinme hakkı kapsamında bakanlığa başvurmasının ardından yayınlanan harita, Batı Şeriada İsrailin sistematik bir işgali olduğuna yönelik iddiaları tekrar gündeme getirdi.


Etkes, haritada İsrail toprağı olarak belirlenen bölgelerin, İsrailin Batı Şeriada inşa ettiği duvarla ayırdığı Filistin topraklarını da kapsadığının altını çizdi.


Tel Aviv, Lahey Adalet Divanı`nda bu duvarın güvenlik gerekçesiyle inşa edildiğini ileri sürmüştü.


Batı Şeriayı parçalara ayıran duvar, Filistinliler tarafından "işgal duvarı" olarak adlandırılıyor. Haritadaki parsellerin duvar ile kesişmesi, İsrailin resmi teziyle çelişiyor.


Haritada belirlenen 569 parselin toplam kapladığı alan, 627 kilometrekareye ulaşıyor. Bu da Batı Şerianın yüzde 10una tekabül ediyor.


1990`dan sonra inşa edilen 23 "yasal olmayan yerleşim", haritada "uygun araziler" olarak gösteriliyor. Etkes, bu durumun işgali genişletme politikasının bir parçası olduğunu savundu.


Haritada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise bazı isimlendirilmiş parsellerin, yasal olmayan yerleşimlerle aynı adı taşımaları ve bunlardan sadece birkaç kilometre ötede olmaları.


Etkes, İsrail`in böylelikle yerleşimleri bu alanlara doğru genişletmek istediği sonucuna vardığını söylüyor.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Batı Şeria ve doğu Kudüs`te Yahudi yerleşim birimlerinin inşaatını incelemek için bir heyet göndereceğini açıklamıştı.


İsrail yönetimi ise BM heyetinin ülkeye sokulmayacağını duyurmuştu.


İsrailin Golan Tepeleri, Batı Şeria ve Doğu Kudüste yerleşimleri bulunuyor.


Uluslararası Adalet Divanı, bu yerleşimlerin yasadışı olduğuna karar vermişti.

(TRTHABER)





Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler