HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gül çayı faydaları nelerdir? Gül çayı nasıl yapılır?

Gül görüntüsü, rengi, kokusu ve lezzeti ile gerek tatlılarda gerekse şerbetlerde uzun yıllardır kullanılır. Gül suyunun ve gül yağının yanı sıra gül çayı da sıklıkla tüketilen besin ögeleri arasındadır. Lezzeti ve görüntüsünün dışında çeşitli faydaları ile tercih edilen gül çayı, şifa niyetine tüketilir. Oldukça eski zamanlardan bu yana kuru gül yaprakları ve tohumları ile yapılan gül çayının çeşitli faydaları vardır. Gül çayının faydaları nelerdir?

Gül çayı faydaları nelerdir? Gül çayı nasıl yapılır?

Genellikle kurutulmuş gülden yapılan gül çayı, rahatlatıcı etkisi ile tercih edilir. Osmanlı döneminde de yaygın olarak kullanılan gül çayı, ferahlatıcı etkisi ile soğuk olarak da tüketilebilen bitki çayları arasında yer alır. Kolay bir şekilde hazırlanan gül çayı tarifi, isteğe göre bal ve limon gibi besinlerle desteklenebilir.

Gül Çayı Neye İyi Gelir?

Gül esansı, suyu ve yağı ile eski zamanlardan bu yana şifa verici özelliği ile kullanılan bitkiler arasında yerini alır. Gül çayı sıcak ve soğuk olarak tüketilebilir. Karışık bitki çayları içerisinde de sıklıkla gül tohumları yer alır. Yaprak halinde ve tohum halinde demlenmesi mümkün olan gül çayı hafif tadı ile herkes tarafından sevilerek tüketilir. Gül çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Gül çayı kadınlarda adet dönemi ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Düzeni olarak gül çayı içmenin adet sancılarını gidermeye ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olduğu bilinir. Gül çayı adet söktürür mü sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir.
  • Vücuttaki toksinleri atmaya ve yenilenmeye destek olur. Gül çayı vücuttaki enfeksiyon oluşumunu engellemeye yardımcı olur ve idrar yolu enfeksiyonlarının riskini azaltır.
  • Gül çayı stresi azaltarak sakinleşmeye yardımcı bitki çayları arasında yer alır. Zihni sakinleştirerek stres, kaygı ve uyku bozukluğunu gidermeye destek olur.
  • Gül çayının antibakteriyel özelliği olduğu bilinir. Sindirim sistemini destekleyerek gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi mide ve bağırsak sorunlarının tedavisinde yardımcı içerikler arasında yer alır.
  • Sıcak tüketildiğinde gül suyu boğaz ağrısını azaltarak boğazdaki enfeksiyonun azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda burun tıkanıklığı gibi grip semptomlarının azalmasını sağlar. Soğuk algınlıklarında gül çayına bal, zencefil ve ıhlamur gibi eklemeler yapılarak etkisi artırılabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı bir içeriktir. Özellikle gül çayının idrar yolu enfeksiyonlarında oluşan sancı ve ağrıyı dindirdiği bilinir. Aynı zamanda enfeksiyonun tedavisine de yardımcı olur.
  • Gül, cilt için oldukça etkili içerikler arasında yer alır. Gül suyu ve esansı cilt bakımı ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda gül çayı içerdiği e vitamini ve a vitamini gibi güçlü antioksidanları ile cilt problemlerinin çözümüne yardımcı olur. Cildin yenilenme hızını artırır ve kırışıklıkların giderilmesine destek olur.
  • Kabızlık ve ishali kontrol altına almaya yardımcı olur. Gül çayı detoks etkisi bulunan bitki çayları arasında yer alır. Böylelikle sindirim ve boşaltım sistemini düzene sokmaya yardımcı olur.
  • Öksürüğü azaltarak göğüs ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.

Gül Çayı Zayıflatır mı?

Gül çayı detoks ve diyet dönemlerinde tercih edilebilecek bitki çayları arasındadır. İçerdiği antioksidanlar ödem atmaya ve kalori kaybına yardımcı olur. Gül çayı ne işe yarar; açlığı dengeleyerek diyet dönemlerinde kilo alımını durdurmaya destek olur. Gül çayı ferah ve hafif yapıya sahip bir bitki çayıdır. Özellikle diyet dönemlerindeki tatlı isteği gül çayına bal eklenerek tüketildiğinde bastırılabilir.

Gül Çayı Nasıl Yapılır?

Osmanlı döneminden bu yana farklı şekillerde tüketilen gül çayı farklı pek çok şekilde yapılabilir. Taze gül yaprakları şeker ile birlikte kaynatılarak içerisine reyhan, karanfil ve tarçın gibi tatlandırıcılar eklenerek yaz aylarında sağlıklı ve ferahlatıcı bir çay olarak tüketilebilir. Kış aylarında ise pek çok faydası ile ister tek başına ister çeşitli bitki çayları ile karıştırılarak hazırlanabilir. Karışık bitki çayları hazırlanırken dikkatli olunmalı, birbirleri ile etkileşiminde zararlı etkiler oluşturacak içerikler araştırılarak karışımlar hazırlanmalıdır. Sıcak gül çayı nasıl demlenir:

  • Gül çayı hazırlanışı oldukça kolaydır. Kaynamaya başlayan suya bir tutam gül yaprağı ya da bir miktar gül tomurcuğu atılır.
  • 5 dakika kaynatılarak özünü suya vermesi beklenir.
  • 10 ila 15 dakika arası demlenmesi beklenerek sıcak bir şekilde tüketilebilir.

Gül çayına bal, tarçın gibi aromalar eklenerek lezzeti artırılabilir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler