HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Maydanozun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Maydanoz nelere iyi gelir, cilde ve saça faydaları nelerdir?

Özellikle Avrupa ve Anadolu mutfağının yemeklerine lezzet katmak için kullanılan maydanoz, Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı bir bitkidir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen bu bitki, hafif bir tada sahiptir. Önceleri sadece çiğ tüketilerek kullanılan bu bitki, yemeklere lezzet katmak için pişirilerek de tüketilmeye başlanmıştır. Faydaları sebebiyle son dönemlerde çaylarda, detox sularında da bu bitkiye sıklıkla başvurulur.

Maydanozun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Maydanoz nelere iyi gelir, cilde ve saça faydaları nelerdir?

İçindekiler

  • Maydanoz nelere iyi gelir?
  • Maydanoz ne işe yarar?
  • Maydanoz kürü faydaları nelerdir?
  • Maydanozun cilde faydaları nedir?
  • Maydanozun saça faydaları nelerdir?

Maydanoz, besin değeri sebebiyle birçok potansiyel hastalıktan korunmak için destekleyici olarak kullanılır. İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle antioksidan görevi görür. Bununla birlikte kemiklere, gözlere, kalp ve böbrek sağlığına da katkı sağlar. Aynı zamanda parlak yeşil yaprakları olan bu bitki, antibakteriyel özelliği sayesinde saça ve cilde de destek verir. Kalorisi çok düşük olan maydonoz, kilo kaybetmeye yönelik diyetlerde de hem yemek ve salatalara eklenebilir hem de çay ve detox suyu olarak tüketilebilir.

Maydanoz nelere iyi gelir?

Maydanoz, A, C ve K vitamini kaynağı olduğu için başta antioksidan özelliği görerek bağışıklık sistemine iyi gelir. Kalorisi düşük olmasına rağmen lezzetli bir bitki olan maydanozun faydaları arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Maydanoz flavonoidler, karotenoidler ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bunlar bağışıklık sistemini güçlenmesine katkıda bulunan vitamin ve minerallerdir. Bu yönüyle bağışıklığın güçlenmesine destek vererek kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
  • Kemik sağlığını destekler: Maydanoz kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini ile doludur.
  • Kanserle savaşan maddeleri içerir: Maydanozda yer alan antioksidanlar ve c vitamini kanser riskinin azalmasına katkıda bulunur.
  • Göz sağlığına katkıda bulunur: Maydanozda bulunan lutein, beta karoten, gözleri korumaya ve sağlıklığı görüşü geliştirmeye yardımcı olan üç mineral bileşenidir.
  • Kalp sağlığına destek verebilir: 30 gram maydanozda yer alan B vitamini, günlük ihtiyacın yüzde 10 kadarını karşılar. Bu sayede de kalp sağlığının iyileşmesine yardımcı olabilir.

Maydanoz ne işe yarar?

Maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirmede, kalp ve organların sağlığının korunmasında destekleyici görevi görür. Bunun yanı sıra bu bitkinin özü, antibakteriyel özellikleriyle de vücut için bir detox yiyeceği görevi görür. A, C, K vitaminleri ile birlikte folik asit ve potasyum açısından da zengindir. Bu sayede de kronik hastalıklara karşı korunmaya da destek verir.

Maydanoz kürü faydaları nelerdir?

Maydanoz kürünün faydalarının başında metabolizmayı hızlandırması gelir. Hem metabolizmayı hızlandırması hem de doğal bir idrar söktürücü olması, maydonoz kürünün kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırması, vücudun daha hızlı yağ yakmasına destek verir.

Maydanoz kürünü yapmak için 15 dal maydanozu, 1 adet limon suyu ve 1 bardak suyla beraber blenderdan geçirmek yeterli olur. Kilo vermenin yanı sıra bu kür, maydanozun doğal faydalarından yararlanmanıza da katkıda bulunur. Ancak özellikle gebelik döneminde olanlar, çocuklar ve kronik rahatsızlıkları olan kürü uygulamadan önce mutlaka hekime danışmalıdır.

Maydanozun cilde faydaları nedir?

C vitamini içeriği, cildin daha genç görünmesini sağlayan, kırışıklıkları ve ince çizgi görünümünü azaltan kolajen üretimine yardımcı olur. Bunun yanı sıra maydanozun faydaları şu şekildedir sıralanabilir:

  • Maydanoz içeriğindeki K vitamini sayesinde göz altındaki koyu halkaların azalmasına destek verir.
  • Maydanoz suyu, güneş lekelerinin azalmasına katkıda bulunur.
  • Antibakteriyel özelliği, cilt temizliğine destek sağlar.
  • Maske yapılarak uygulandığında sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.

Maydanozun saça faydaları nelerdir?

Maydanozun saça faydalarının başında yüksek bakır içeriğiyle saç renginin korunmasına yardımcı olması gelir. Diğer faydaları ise şöyledir:

  • Saçların uzamasına katkı sağlar: İçeriğindeki mineraller, saç köklerini besler. Bu da saçlarınızın daha hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşmasına destekte bulunur.
  • Saç dökülmesinin azalmasına destek verir: Güçlü vitamin ve mineral içeriği, vücudunuzdaki besin eksiklerinin giderilmesine katkıda bulunur. Bu sayede, saçlarınızdaki dökülme riski de azalabilir.
  • Kepek oluşumunun azalmasına yardımcı olur: Maydonoz saç derisini besleyen çinko içerir. Bu sayede kepek oluşumu azalabilir.

Maydanoz hangi organa iyi gelir?

Maydanoz zengin içeriğiyle böbrek başta olmak üzere, kalp, mide ve kemiklere iyi gelir. Böbreklere iyi gelmesinin sebebi, maydanozun idrar söktürücü özelliği göstermesidir. Özellikle maydanoz çayı, idrar söktürücü olan özelliğiyle toksin ve mikropların vücuttan atılmasına katkıda bulunabilir.

Maydanoz günde ne kadar tüketilmeli?

Maydanozun günlük tüketimi, kişisel tercihlerinize bağlıdır. Bu yeşil bitki genellikle, fazla tüketildiği zaman sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak, maydanoz pesto gibi bu bitkiyi yoğun içeren tarifleri seviyorsanız veya sık sık maydanoz çayı içiyorsanız hekime danışmanız faydalı olacaktır.

Maydanoz iltihap söker mi?

Maydanozdaki C, A ve E vitaminlerinin yanı sıra mineraller, iltihabın sökülmesine destek verebilir. Ancak bu bitki, vücudunuzdaki iltihabın yok olması için tek başına tamamen yeterli olmaz. Tıbbi bir durum olduğunda mutlaka uzman desteği almanız gerekir.

Maydanozun zararları nelerdir?

Maydanoz yemeklerde, salatalarda ve çay olarak tüketildiğinde genellikle zararlı değildir. Ancak, zengin bir besin maddesi olduğu için tüketimi abartmamak gerekir. Cilde maske olarak uygulanan maydanoz ise hassas kişilerde alerjik etki gösterebilir. Bununla birlikte özellikle güneşe çıkmadan önce bir maydanoz maskesi uygulamak, cildi ekstra hassas hale getirebilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler