Muhursuz Zarf Haberleri

Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.

Egitim 2024-03-11 21:18:18

Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.

Egitim 2024-03-08 21:00:42

Dünyada benzeri olmayan Galatasaray logosunu buldu! Şimdi ise satışa çıkardı...

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan fanatik Galatasaraylı Serhan Karataş adlı vatandaş, antikacıdan satın aldığı 15,5 santimetrelik Galatasaray’ın ilk logosunun olduğu zarf açacağını satışa çıkardı.

Spor 2024-03-05 14:07:44

Galatasaray’ın ilk logosunun olduğu zarf açacağı satışa çıkarıldı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan fanatik Galatasaraylı Serhan Karataş adlı vatandaş, antikacıdan satın aldığı 15,5 santimetrelik Galatasaray’ın ilk logosunun olduğu zarf açacağını satışa çıkardı.

Yurthaber 2024-03-05 13:35:32

Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.

Egitim 27-02-24 19:44

Apar topar nasıl yazılır? Apar topar ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Apar topar sözcüğünün zarf türünde olup telaş ve acele ile şeklinde tanımlandığı görülür. Bu sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması ise bitişik mi ayrı mı yazıldığının sorgulanmasının temel nedenidir. Bir ikileme olan apar topar kelimesinin TDK onaylı yazılışının öğrenilmesi için güncel çevrim içi sözlüğe başvurulabilir. Daha sonra ise incelenen bu ikilemenin cümle içerisinde kullanılması ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesi mümkündür.

Egitim 18-02-24 12:46

Maalesef nasıl yazılır? Maalesef mi malesef mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Maalesef kelimesi gerek sözlü gerek ise yazılı dilde yaygın olarak kullanılırken Arapçadan dilimize ödünçlendiği bilinen zarf sözcüklerindendir. Bu sözcüğün maalesef veya malesef şeklinde olan yazılışlarından hangisinin Türkçe yazım kurallarına göre doğru olduğu pek çok kişi için merak konusudur. Dolayısıyla maalesef TDK tarafından belirtilen doğru yazılışı ile bu kelimenin hangi anlamda kullanıldığı gibi konulara yönelik olarak ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Egitim 07-02-24 06:18

Kolektif nasıl yazılır? Kolektif mi kollektif mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Doğru yazılışının kaç adet l sesini içerdiği merak edilen kolektif kelimesi Fransızca kökenlidir. Ait olduğu dilde collectif şeklinde yazılan ve Türkçede hem sıfat hem de zarf olarak kullanılan kolektif kelimesi TDK güncel sözlüğünde 2 ayrı tanıma sahiptir. Bu kelimenin Türkçe yazım kurallarına uygun olan yazılışının nasıl olduğu da yine aynı kaynaktaki bilgiler çerçevesinde açıklanabilir. Daha sonra ise kolektif ile kurulan cümle örnekleri incelenerek bu konuda detaylı bilgi edinilebilir.

Egitim 01-02-24 18:42

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğunun saati belli oldu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla birlikte 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirecek astronot Alper Gezeravcı'nın Türk Bayrağını uzaya çıkaracağı misyona özel hatıra pulu ile zarf tasarlandı.

Haber 04-01-24 23:38

Dilan Polat ve Engin Polat operasyonunda 'sarı zarf' detayı! 150 polise önceden dağıtıldı: Gece 03.00'te açın!

Tüm Türkiye'nin aylardır konuştuğu Dilan Polat ve Engin Polat çiftine dün gece yarısı şafak operasyonu düzenlendi. İstanbul merkezli 6 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarda Polat çifti ile birlikte 14 şüpheli gözaltına alındı. Polat Ailesi'ne yapılan operasyonun detayları ortaya çıktı. Gazeteci Emrullah Erdinç, gece saat 03:00'te 150 polisin eline sarı zarf verildiğini açıkladı.

Magazin 01-11-23 14:23

Her dem nasıl yazılır? Her dem ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünyanın en zengin dillerinden bir de Türkçe dilidir. Zengin bir kelime dağarcığına sahip olan Türkçede yabancı kökenli, birleşik türde, birden fazla anlama karşılık gelen birçok kelime vardır. Bu kelimeler isim, zarf, sıfat gibi farklı türlerde olabilir. Türkçe yazım kurallarına uyulmadığı takdirde özellikle yabancı kökenli olan ve birleşik türdeki kelimelerin yazımlarında hata yapılır.

Egitim 21-10-23 18:20

Her türlü nasıl yazılır? Her türlü ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf, sıfat, isim ya da hangi türde olursa olsun Türkçede birleşik türde bir kelimenin doğru yazımı Türkçe yazım kurallarına uymak durumundadır. Bitişik yazılması gereken bir birleşik türde kelime ayrı yazılırsa yazım hatası yapılmış olur. Son derece geniş bir kelime hazinesi olan Türk dilinde en sık yazım hatası yapılan kelime türlerinden biri de birleşik türde kelimelerdir.

Egitim 21-10-23 18:01

Bir iki nasıl yazılır, bir iki yazımı nasıl olmalıdır? Bir iki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK onaylı yazılışının sıklıkla araştırıldığı görülen sözcükler arasında yer alan bir iki gerek sıfat gerek ise zarf olarak kullanılabilir. Genelde defa, tane, kez, kere sözcüklerinin önüne getirilecek şekilde kullanılan bir iki sözcük öbeği bir birleşik kelime değildir. İki ayrı kelimeden oluşan bu sözcük öbeğinin doğru yazılışı hakkında açıklanması gereken temel husus ise bu ifadenin bitişik mi ayrı mı yazıldığıdır. Bir iki yazımı TDK'ye göre nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-23 09:59

Bir aralık nasıl yazılır, bir aralık yazımı yazımı nasıl olmalıdır? Bir aralık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir zarf sözcüğünün birden fazla kelimeyi içermesi söz konusu olabilir. Bu kapsama dahil olan örnekler arasında bir aralık sözcük öbeği de yer alır. Ancak bir aralık sözcüğünün yazılı dilde Türkçe yazım kuralları ihlal edilecek şekilde kullanıldığı bazı örnekler mevcuttur. Bu problemin önüne geçilmesi için ise bir aralık sözcüğünün TDK onaylı yazılışı üzerine açıklama yapılmalıdır. Peki, bir aralık yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-23 09:40

Bir ağızdan nasıl yazılır, bir ağızdan yazımı nasıl olmalıdır? Bir ağızdan ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir ağızdan sözcük öbeği zarf türünde iken her beraber ve hep birlikte anlamında kullanılır. Günlük konuşmalarda sıklıkla yer verilen bu sözcük öbeğinin mecaz anlama sahip olduğu söylenmelidir. Birleşik kelime olmayan bir ağızdan ifadesinin doğru yazılışının açıklanabilmesi için bu sözcük öbeğinin Türk Dil Kurumu güncel çevrim içi sözlüğü üzerinden aratılması mümkündür. Peki, bir ağızdan yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-23 09:39

Bir kere nasıl yazılır, bir kere yazımı nasıl olmalıdır? Bir kere ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede pek çok zarf sözcüğü mevcut iken bunların bir kısmının iki ayrı kelimeden oluştuğu görülür. Bir kere sözcük öbeği de bu kapsamda ele alınabilen ve TDK güncel sözlüğünde iki ayrı tanımı mevcut olan ifadelerdendir. İlk anlamıyla aslında kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılan bir kerenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Peki, bir kere ayrı mı yazılır yoksa birleşik mi yazılır?

Egitim 11-10-23 09:38

Bir hayli nasıl yazılır, bir hayli yazımı nasıl olmalıdır? Bir hayli ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir hayli sözcüğüne günlük konuşmaların yanı sıra farklı bağlamlara ait olan metinlerde de sıklıkla denk gelinir. Bu nedenle zarf sözcüğü olan bir haylinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı genelde merak konusudur. Çünkü bu sözcük öbeğini oluşturan kelimelerin herhangi biri ses değişmesine uğramamıştır. Dolayısıyla bu bilgiden yola çıkılarak bir hayli zarfının TDK tarafından onaylanan doğru yazılışı hakkında bilgi verilebilir. Peki, bir hayli yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-23 09:37

Gide gele nasıl yazılır? Gide gele ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zengin bir kelime dağarcığına sahip olan Türk dilinde birden fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan birçok kelime bulunur. Bu tür kelimeler birleşik kelime olarak isimlendirilir. İsim, sıfat ya da zarf gibi farklı türlerde olabilen bu kelimelerin yazımlarında çok sık hataya düşülür. Çünkü bu kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağını belirlemekte tereddüde düşülebilir.

Egitim 08-10-23 21:19

Bugüne bugün nasıl yazılır, bugüne bugün yazımı nasıl olmalıdır? Bugüne bugün ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bugün sözcüğünün tekrarlanmasıyla oluşturulan bugüne bugün zarfı pek çok metinde rastlanabilen ifadelerdendir. Buna ek olarak bugüne bugün sözcüğünün sözlü dilde de sıklıkla kullanıldığı bilinir. Bu nedenle bugüne bugün sözcüğünün Türkçe yazım kurallarına göre nasıl kullanılması gerektiği açıklanmalıdır. Daha sonra ise bugüne bugün ifadesinin farklı anlamlarıyla kullanıldığı cümle örnekleri oluşturulabilir. Zarf görevinde kullanılan bugüne bugün nasıl yazılır?

Egitim 16-08-23 10:29

Korku dolu anlar! Bahşiş almak isterken gelin arabasının altında kaldı

Erzincan’da çocukların düğün konvoylarında gelin arabalarının önüne geçerek ölümüne zarf mücadelesi güvenlik kamerasına yansıdı. Gelin arabasının kaputuna çıkarak bahşiş almaya çalışan çocuk otomobilin altında ezilerek yaralandı.

Haber 07-08-23 09:23

Yalın ayak nasıl yazılır? Yalın ayak ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na göz atıldığı zaman Türkçede yaygın olarak kullanılan birleşik sözcüklerin nasıl yazıldığı öğrenilebilir. Yalın ayak da sıfat veya zarf görevinde kullanılan birleşik sözcüklerden biri olarak TDK tarafından tanımlanır. Dolayısıyla bu birleşik kelimenin doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olması gerektiği nedenleriyle birlikte açıklanabilir. Aynı zamanda yalın ayak cümle örneklerinin sıralanması sayesinde bu birleşik sözcüğün doğru yazılışı daha iyi öğrenilebilir.

Egitim 04-06-23 14:59

Alçak gönüllülük nasıl yazılır, alçak gönüllülük yazımı nasıl olmalıdır? Alçak gönüllülük ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizdeki bazı kelimeler, farklı dillere ait kelimelerin zamanla aldığı eklerle, söyleniş biçimleri ile ya da farklı şekilde değişip dönüşmesi ile Türkçeleşmiştir. İsim, sıfat ya da zarf gibi farklı türlerde olabilen bu kelimeler bazen de öz Türkçe olmalarına rağmen yanlış yazılabilir. Özellikle iki farklı kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu birleşik türde kelimeler konusunda sıklıkla hataya düşülebilir. Peki, alçak gönüllülük yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-23 10:56

Her zamanki nasıl yazılır, her zamanki yazımı nasıl olmalıdır? Her zamanki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe zengin bir dil olduğu için kelimelerin doğru yazılışı her zaman akılda tutulamayabilir. Özellikle zarf niteliğine sahip kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı bilinmediği için yazım yanlışı oluşabilir. Her zamanki kelimesi gün içinde oldukça sık kullanılır fakat yazılışı konusunda kafa karışıklığı söz konusudur. Her zamanki kelimesinin doğru yazılışını öğrenerek yazım yanlışı yapmadan bu kelime kullanılabilir. Peki, her zamanki yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 20-04-23 10:47

Ve eş anlamlısı nedir? Ve kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Cümle içerisindeki devamlılığı ve anlamı bozmamak için zaman aman eş anlamlı kelimeler kullanılabilir. Eş anlamlı kelimeler farklı yazılsa da aynı anlamı ifade ederler. Ancak eş anlamlı kelimeler kullanılırken sürekli olarak tekrar edilmemelidir. Sürekli olarak tekrar eden kelimeler anlatım bozukluğuna neden olur. Dilimizde neredeyse her kelimenin eş anlamlı karşılığı bulunur. Zarf ya da bağlaç görevinde kullanılan ve kelimesinin eş anlamı nedir?

Egitim 20-04-23 10:43

Bu arada nasıl yazılır, bu arada yazımı nasıl olmalıdır? Bu arada ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcüklerinin doğru yazılışlarının öğrenilmeye çalışılmasının belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenlerin başında ise bazı sözcüklerin ayrı mı bitişik olarak mı yazıldığının karıştırılabilmesi gelir. Yani bu arada gibi konuşma dilinde yaygın olarak kullanılan sözcüklerin doğru yazılışları da TDK kaynak alınarak açıklanmalıdır. Böylelikle bu arada sözcüğünün yazılı metinlerde doğru bir şekilde yazılması mümkün olacaktır. Zarf görevinde kullanılabilen bu arada sözcüğünün doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-23 14:05

Muhacir ne demek, göçmenle muhacirin farkı nedir? Muhacir nedir, kime denir?

Türkçe son derece zengin bir kelime dağarcığına sahip diller arasında yer almaktadır. Bir kelime yabancı bir dilden gelip zamanla Türkçeleşmiş olabilir. Ayrıca isim, sıfat ya da zarf gibi farklı türlerdeki kelimeler çeşitli alanlarda kavram ya da terim olarak da kullanılabilmektedir. Muhacir ve göçmen kelimeleri de bu özelliğe sahip ve genelde birbirleri ile karıştırılan kelimelerdir.

Egitim 10-04-23 13:52

CHP ve İYİ Parti arasında anlaşma tamam! Sayı artabilir, Son sözü Kılıçdaroğlu söyleyecek: 'Kapalı zarf' detayı...

Millet İttifakı en fazla sayıda milletvekili çıkarıp Meclis'te çoğunluğu sağlayabilmek adına yeni adımlar atıyor. CHP ve İYİ Parti arasında 10 il belirlendi, anlaşma sağlandı. Ortak liste için başka illerde de uzlaşılması seçeneği masada. Milletvekili listelerinde CHP'de son sözü Kemal Kılıçdaroğlu söyleyecek. İttifakın diğer yanında ise Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'nun ortaya attığı 'ittifak içinde ittifak' formülüyle ilgili çalışmalar sürüyor.

Haber 03-04-23 09:29

Trump soruşturmasının yürütüldüğü savcılığa beyaz toz gönderildi

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında soruşturmayı yürüten Manhattan Bölge Savcılığına zarf içerisinde "beyaz toz" gönderildi.

Haber 24-03-23 23:38

Birçoğu nasıl yazılır, bir çoğu yazımı nasıl olmalıdır? Birçoğu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zamir, zarf, sıfat, isim, fiil ve belirteç gibi farklı türlerde olan sözcükler ile Türkçenin son derece zengin bir dil olduğu söylenebilir. Pek çok sözcüğün doğru yazılışının yaygın olarak araştırılmasının temel nedenlerinden biri de Türkçenin zengin bir dil olmasıdır. Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu ile güncel çevrim içi sözlüğüyse sözcüklerin doğru yazılışlarının kolaylıkla öğrenilmesini sağlar.

Egitim 24-03-23 16:36

Bir anda nasıl yazılır, bir anda yazımı nasıl olmalıdır? Bir anda ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ayrı veya bitişik olarak yazılan pek çok Türkçe sözcük mevcuttur. Dolayısıyla Türkçe gibi zengin bir dilde yer alan sözcüklerin doğru yazılışları sıklıkla sorgulanır. Bitişik mi ayrı olarak mı yazıldığı karıştırılabilen sözcüklerden biri de bir anda kelimesidir. Zarf olarak kullanılan bu sözcüğün TDK kapsamında "çabucak" şeklinde tanımlandığı görülür. Yine bu sözcüğün tanımının yer aldığı TDK güncel sözlüğü üzerinden bir anda kelimesinin doğru yazılışı da öğrenilebilir. Bir anda yazımı nasıldır?

Egitim 24-03-23 16:35

Bir ara nasıl yazılır, bir araya yazımı nasıl olmalıdır? Bir ara ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ayrı veya bitişik olarak yazılan pek çok birleşik sözcük vardır. Bu sözcüklerin doğru yazılışları ise çoğu zaman karıştırılır. TDK güncel çevrim içi sözlüğü ile Yazım Kuralları Kılavuzu ise birleşik sözcüklerin ayrı olarak mı bitişik olarak mı yazıldığını öğrenmek isteyen kişilere yol gösterir. Dolayısıyla bir ara sözcüğünün de TDK üzerinden doğru yazılışının nasıl olduğu öğrenilebilir. Zarf görevinde kullanılan ve kısa bir süre gibi anlamları olan bir ara yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 24-03-23 16:35

Bayağı nasıl yazılır, bayağı yazımı nasıl olmalıdır? Bayağı mı baya mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dil içerisinde basit türemiş ve birleşik olarak üç türe ayrılır. Bu dil içerisinde ayrıca sözcükler isim, sıfat, bağlaç ve zarf gibi görevlerde de bulunur. Sözcüklerin gün içerisinde kullanımları sık sık karıştırılabilir. Bu tür kelimelerin nasıl yazıldığı ayrıca merak konusudur. Bayağı kelimesi de yazımı karıştırılan sözcüklerden sadece biridir. Sözcüğün bayağı ve baya yazılışları sık sık karıştırılır. Peki, bayağı yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 24-02-23 17:19

Sol zıt anlamlısı nedir? Sol kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Sözcükte anlam konuları arasında yer alan zıt anlamlı kelimeler, birbiri ile mana bakımından çelişen sözcüklere denmektedir. Türkçemizde her kelimenin anlamdaş karşılığı olmadığı gibi zıt anlamlı karşılığı da bulunmamaktadır. Bir sözcüğün zıt anlamlı olabilmesi için çoğunlukla sıfat veya zarf niteliğini taşıması gerekir. Ancak isim ve fiillerin de zıt anlamı olabilir. Peki, günlük konuşmalarda çok sık karşımıza çıkan sol sözcüğünün zıt anlamlısı nedir?

Egitim 03-02-23 16:03

Tatlı zıt anlamlısı nedir? Tatlı kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Tatlı kelimesi günlük yaşamda birden fazla anlamda kullandığımız kelimelerden biridir. Tatlı kelimesi, günlük yaşamda hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda kullanılan sıfatlardan biridir. Tatlı kelimesi ekseriyetle acı ve ekşi olmayan, damak zevkine uygun tatlar için kullanılan bir kelimedir. Sıfat ve zarf gibi farklı görevlerde kullanılabilen tatlı kelimesi mecaz anlamda da kullanılabilir. Peki, tatlı kelimesinin zıt anlamı olan kelime nedir?

Egitim 27-01-23 16:54

Taban zıt anlamlısı nedir? Taban kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe çok zengin bir dil olduğu için birçok kelimenin eş anlamlı kelimesi vardır. Ancak aynı durum zıt anlamlılar için geçerli değildir. Daha dar bir kapsam alanına olan zıt anlamlılar yine daha keskin çizgilere sahiptir. Örneğin genellikle nitelik ve nicelik belirten, sıfat ve zarf türündeki kelimelerin zıt anlamı bulunur. Taban kelimesi de zıt anlamlısı olan sözcüklerdendir. Ancak bazı durumlarda isim türündeki kelimelerin de zıddı olabilir. Peki, taban kelimesinin zıt anlamı nedir?

Egitim 27-01-23 16:54

Erken zıt anlamlısı nedir? Erken kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Dünyanın en zengin kelime dağarcığına sahip dillerinden biri de Türkçedir. Farklı dillerden bazı kelimeleri kabul etmiş olması ve kendi içerisinde farklı kelimeler türetmesi sayesinde kelime haznesi oldukça zengindir. Türkçede birçok kelimenin birden fazla anlamı ve tanımı bulunur. Erken kelimesi de birden fazla anlamı olan zarf türünde bir kelimedir. Peki, erken kelimesinin zıt anlamı olan kelime nedir?

Egitim 27-01-23 16:52

Doğal zıt anlamlısı nedir? Doğal kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Sözcükle anlam ilişkileri konularından biri olan zıt anlamlı kelimelerin doğru bir şekilde öğrenilip kullanılması gerekmektedir. Türkçemizde bazı sözcüklerin zıt yani karşıt anlamlısı varken bazılarının yoktur. Karşıt (zıt) anlamlı sözcüklerin büyük bir kısmı sıfat veya zarf görevini taşır. Zıt anlamlı sözcüklerin hem yazım biçimleri hem de okunuş biçimleri birbirinden farklıdır. Peki, doğal kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime nedir?

Egitim 27-01-23 16:48

Sık zıt anlamlısı nedir? Sık kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Sözcükte anlam bilgisi konularından biri karşıt anlamlı kelimelerdir. Zıt anlamlı olarak da tabir edilen karşıt anlamlı sözcükler, mana yönünden birbirinin tam aksini anlatan kelimelere denmektedir. Türkçemizde bazı sözcüklerin zıt anlamlı karşılığı mevcutken bazılarının ise mevcut değildir. Zıt anlamlı sözcükler cümle içerisinde doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde herhangi bir anlam bozukluğuna neden olmaz. Hem sıfat hem zarf görevinde kullanılabilen sık kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Egitim 27-01-23 16:30

Seyrek zıt anlamlısı nedir? Seyrek kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Kelimede anlam konusunda zıt anlamlılar konusu ayrı bir önem taşımaktadır. Türkçemiz sözcük açısından çok zengin olmakla birlikte her kelimenin bir zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır. Zıt anlamlı sözcüklerin hem yazım şekilleri hem de okunuşları birbirinden farklıdır. Zıt yani karşıt anlamlı sözcükleri öğrenmek, kelime dağarcığımızın genişlemesine vesile olmaktadır. Peki, hem sıfat hem de zarf görevinde kullanılan seyrek kelimesinin karşıt anlamı nedir?

Egitim 27-01-23 16:30

İyi zıt anlamlısı nedir? İyi kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

İyi sözcüğü günlük yaşamda hemen herkesin çok sık kullandığı ve pek çok karşılaştığı kelimelerden biridir. Genel olarak beğenilen şeyleri ifade etmek için iyi sözcüğü genellikle sıfat görevinde kullanılsa da kimi zaman isim ve zarf görevinde de kullanılır. Türkçe bir kelime olan iyi kelimesinin zıt anlamı olan bir kelime bulunur. İyinin zıt anlamı olan bu kelime, iyinin anlamının tam olarak karşıtıdır. Peki, farklı alanlarda farklı anlamlarda kullanılan iyi kelimesinin zıddı nedir?

Egitim 23-01-23 17:20

Dış zıt anlamlısı nedir? Dış kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Kelimede anlam bilgisi konu anlatımlarından biri zıt anlamlı bir diğer deyişle karşıt anlamlı sözcüklerdir. Karşıt anlamlı sözcükler isminden de belli olduğu üzere birbirinin mana yönünden tam aksini ifade eden sözcükleri temsil etmektedir. Türkçemizde birçok sözcüğün karşıt manalısı varken bazılarının ise olmayabilmektedir. Genellikle sıfat, zarf ve isim görevindeki kelimelerin karşıt anlamlısı olsa da bazı fiillerin de zıt anlamı olabilir. Peki, dış sözcüğünün karşıtı nedir?

Egitim 23-01-23 17:17

Zarf eş anlamlısı nedir? Zarf kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçede bir kelimenin bir ya da birden fazla anlamdaşı olabilir. Anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine geçen kelimeler olarak bilinir. Bir kelime sıklıkla kullanıldığında cümlenin akıcılığı bozulabilir ve sıkıcılaşabilir. Bu nedenle cümlelerin akıcılığını sağlamak ve çeşitlendirmek için eş anlamlı kelimeler kullanılabilir. Anlam bakımından değişiklik göstermeyen kelimeler yerine göre kullanılmalıdır. Peki, zarf kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nedir?

Egitim 02-01-23 17:05

Aynı zıt anlamlısı nedir? Aynı kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Kelimede anlam ilişkileri konusu içerisinde yer alan zıt anlamlı sözcükler mutlaka doğru bilinmesi gereken konuların başında gelir. Zıt bir diğer adıyla karşıt anlamlı kelimelerin hem yazılışları hem söylenişleri hem de manaları birbirinden farklıdır. Zıt anlamlı sözcükler cümle içerisinde çoğunlukla zarf ya da sıfat özelliğine sahiptir. Bazı kelimelerin zıddı bulunurken bazılarının ise bulunmamaktadır. Peki, aynı kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Egitim 02-01-23 16:36

Yavaş eş anlamlısı nedir? Yavaş kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe gelişimi sırasında farklı dillerden etkilenmiştir. Bu dillerden gelen bazı kelimeler sözlüğe eklenmiştir. Kelime dağarcığımızda birçok farklı dilden kelimeler bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkçe kökenli kelimeler de vardır. Türkçe kelime haznesi bakımından oldukça geniştir. Bunlardan biri de yavaş kelimesidir. Kökeni Cümle içinde sıfat ya da zarf görevinde kullanılabilen yavaş kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 30-12-22 17:26

Yani eş anlamlısı nedir? Yani kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Cümlede akıcılığı ve anlamı korumak için zaman zaman eş anlamlı kelimelere başvurulur. Eş anlamlı kelimeler yazılışları farklı olmakla beraber aynı anlamı taşırlar. Eş anlamlı kelimelerin kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken nokta aynı cümle içinde birlikte kullanmamaktır. Eş anlamlı kelimelerin aynı cümlede bir arada kullanılması anlatım bozukluğu yaratabilir. Pek çok kelimenin eş anlamlısı dilimizde mevcuttur. Zarf ya da bağlaç görevinde kullanılan yani kelimesinin eş anlamı nedir?

Egitim 23-12-22 16:05

Yine eş anlamlısı nedir? Yine kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Dilimizde eski Türkçeden gelen olan ve hâlâ kullanılan birçok kelime yer alır. Başka dillerle etkileşim hâlinde olan Türkçede, farklı dillerden aldığı kelimelerin yanı sıra öz Türkçe olan kelimeler de bulunur. Yine kelimesi de Eski Türkçeden günümüze kadar ulaşan ve hâlâ kullanımda olan bir kelimedir. Tekrar ve yeniden kelimelerinin karşılığı olarak kullanılır. Cümle içinde zarf görevi gören yine kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 16-12-22 15:58

Yalnız eş anlamlısı nedir? Yalnız kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Yazılı ve sözlü iletişimde sıklıkla kullanılan kelimelerden biri olan yalnız kelimesi anlam olarak yanında başkaları bulunmayan, tek başına manalarına gelir. Türkçede yer alan birçok kelimenin olduğu gibi yalnızın da birden fazla eş anlamlısı kelime bulunur. Eş anlamlı kelimeler birbiri yerine kullanılarak anlatılmak isteneni anlamı değiştirmeden daha çeşitli şekillerde ifade etmemizi sağlar. Cümle içinde sıfat, zarf ve bağlaç gibi çeşitli görevlerde kullanılan yalnız eş anlamlısı nedir?

Egitim 02-12-22 20:10

Medeni eş anlamlısı nedir? Medeni kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçeye başka dillerden alıntılanan ve zamanla dilimize yerleşen bir çok kelime vardır. Medeni kelimesi de Arapçadan dilimize alıntılanan ve uzun zamandır kullanılabilen bir kelimedir. Medeniyetin sağladığı imkânlardan faydalanan, medeniyetle ilgili olan, uygar kişiler için kullanılır. Medeni kelimesi cümle içinde hem zarf hem de sıfat olarak görev alabilir. Eş anlamlı kelimeye de sahip olan medeni kelimesinin eş anlamlısı nedir, cümle içinde nasıl kullanılır?

Egitim 31-10-22 17:06

Ancak eş anlamlısı nedir? Ancak kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Ancak kelimesi kullanım bakımından incelendiğinde zarf ve bağlaç olarak cümlede görev alır. Cümle içindeki bu farklı görevleri ve karşıladığı farklı anlamları daha anlaşılır kılmak için eş anlamlı kelimeler kullanılabilir. Peki, ancak kelimesinin eş anlamı nedir?

Egitim 16-09-22 15:08