Ask Uyumu Haberleri

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan 'habercilik' yorumu: Olgusal gerçeğe uygun olması aranmaz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, habercilikle ilgili dikkat çeken bir paylaşıma imza attı. Uçum paylaşımında "Gazetecilikte kamu yararı olmak, biçim ve içerik uyumu bulunmak kaydıyla görünür gerçeğe uygun haber yapmak yeterlidir. Haberin olgusal gerçeğe uygun olması aranmaz" ifadelerini kullandı.

Haber 2024-07-21 14:38:21

İlk 11 nedir, ne anlama gelir? İlk 11 neye göre belirlenir?

Futbolda "ilk 11", bir takımın maça başlayan oyuncularını ifade eder ve taktiksel stratejilerin temelini oluşturur. İlk 11'in doğru seçimi, takımın performansı, uyumu ve başarısı için kritik öneme sahiptir. Peki, futbolda ilk 11 nasıl ve neye göre belirlenir?

Spor 2024-05-27 16:27:46

Trakya'da İklimTrak projesiyle toprakların iklim değişikliğine uyumu sağlanacak

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince (NKÜ) hazırlanan "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişimine Adaptasyon İçin Nötr Arazi Bozunumu Projesiyle (İklimTrak)" toprakların iklim değişikliğine uyumu sağlanacak.

Yurthaber 2024-03-05 12:26:34

Hem vitamin deposu olması hem de tadının güzelliği nedeniyle sevdiğimiz sebzeler

Lezzetin ve sağlığın mükemmel uyumu! Sebzeler, hem vitamin deposu olmalarıyla hem de muhteşem tatlarıyla sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ispanak, brokoli, havuç ve daha fazlasıyla günlük vitamin ihtiyacınızı karşılayın, damaklarınıza şölen yaşatın!

Yemek 2024-02-12 15:31:41

Aşkta en uyumlu burçlar! Bu burç çiftleri adeta birbiri için yaratılmış

Güneşin burçlar üzerindeki etkisi, ilişkilerde uyumu belirlemekte önemli bir rol oynar. Bazı burçlar, doğal olarak birbirleriyle uyumlu bir şekilde etkileşir ve ilişkilerinde daha fazla denge ve uyum bulabilirler. Koç ve Yay gibi ateş elementine mensup burçlar, enerjik ve tutkulu bir uyum sergilerken, Boğa ve Başak gibi toprak elementine sahip burçlar, sağlam bir temel üzerine ilişki kurarlar. Bu uyum, her iki tarafın da birbirine destek olmasıyla güçlenir.

Kadin 10-02-24 09:27

Partnerinizle ten uyumunuz olduğunu gösteren 5 işaret! İlişkiyi ayakta tutuyor

Ten uyumu, ilişkilerde derin bir bağın işaretidir. Ortak zevklerinizden fiziksel temasınıza kadar, uyumlu bir ilişkinin belirtileri birçok belirtisi bulunur. Partnerinizle olan ten uyumunuzu anlatan beş belirgin işareti haberimizde derledik.

Kadin 07-02-24 08:04

Modern stillerin ve sıra dışı detayların kusursuz uyumu! işte 2024'ün dekorasyon trendleri

Yeni yılı yaşadığımız şu günlerde yaşam alanımızda da değişiklik yapmanın tam zamanı! 2024, ev tasarımında göz alıcı ve ilham verici yeniliklerin çıkış yaptığı bir yıl olacak. Evinize yeni bir soluk getirmek için şimdi harekete geçmeye ne dersiniz? Sizin için yeni yılın yükselen dekorasyon trendlerini ve o trendleri yansıtan ürünleri seçtik, işte detaylar!

Haber 11-01-24 16:31

Sevgilisine sadık olan burçlar açıklandı! Zirvedeki burç şaşırttı

Herkesin aşktan beklentisi farklıdır. Bazı kişiler, gönül ilişkileri açısından şanslıyken birçok kişi de aradığı aşkı bulamayabilir. Çapkın olarak nitelenen kişiler ise yaptıkları hatalar ile ilişkinin bitmesine yol açar. Birçok kişi bu nedenle bir ilişkiye başlamadan önce burç uyumu incelemesi yapıyor. Astrologlar en sadık burçları açıkladı. İşte detaylar...

Kadin 24-12-23 10:20

Gittiğiniz her yerde priz uyumu sorununu çözecek seyahat adaptörü önerileri

Sık sık seyahat ediyor, ülkelerin kullandığı farklı priz türlerinden dolayı mağduriyet mi yaşıyorsunuz? Öyleyse doğru yerdesiniz. Bütün ülkelere uyumlu farklı adaptör çeşitleri olduğu gibi her ülkede çalışan çok fonksiyonlu modeller de var. Seyahatlerde yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz, priz sorununu kökten çözecek seyahat adaptörleri için okumaya devam edin!

Haber 27-09-23 16:07

Kerem Bürsin sette uyuyakalan Hafsanur Sancaktutan'ı bakın nasıl uyandırdı! O anlar çok konuşuldu

Kanal D ekranlarında yayınlanan ve büyük bir ilgiyle izlenen 'Ya Çok Seversen' dizisinin başrollerini paylaşan Kerem Bürsin ve Hafsanur Sancaktutan'ın uyumu çok beğeniliyor. Sempatik tavırları ve samimi açıklamalarıyla gündemden düşmeyen ikili son olarak Bürsin'in Sancaktutan'a yaptığı bir şaka ile gündem oldu. Set arası uyuyakalan güzel oyuncuyu Kerem Bürsin bakın nasıl uyandırdı.

Magazin 06-09-23 14:12

Son dakika: Fenerbahçe'den milli yıldız Merih Demiral'a özel telefon! 'Yuvana dön, şampiyon ol!'

Son dakika haberleri: Fenerbahçe, teknik direktör Jorge Jesus'un ayrılığının ardından göreve getirilen teknik direktör İsmail Kartal'ın raporu doğrultusunda transfer çalışmalarını sürdürüyor. Kim Min-Jae'nin geçen sezonun başında gidişi sonrası savunma hattında istenen uyumu yakalayamayan sarı - lacivertlilerde sürpriz bir gelişme yaşandı. İddiaya göre teknik direktör İsmail Kartal, milli yıldız Merih Demiral'a telefon açtı. İşte detaylar...

Spor 02-07-23 09:51

Zümrüt taşı faydalar nelerdir, ne anlama gelir? Zümrüt taşı özellikleri nelerdir, ne işe yarar?

Zümrüt taşı, kalp çakrası ile ilişkilidir ve bu nedenle sevgi, barış, umut, bilgelik ve sabrın sembolü olarak kabul edilir. Enerjiyi dengeleme, uyumu teşvik etme, bolluk ve refahı çekme gibi farklı faydaları da vardır. Ayrıca zümrüt taşı, bilinçli farkındalığı artırma, duygusal iyileşme ve özgüveni güçlendirme gibi ruhsal faydalar sağlayabilir. Peki, gerçek zümrüt taşı nasıl anlaşılır?

Haber 08-05-23 12:03

Vejetaryen nasıl yazılır, vejetaryen yazımı nasıl olmalıdır? Vejetaryen mi vejataryen mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede diğer tüm dünya dillerinde olduğu gibi yabancı dillerden gelen sözcükler bulunur. Bu sözcüklerin zaman zaman yazılışları ve telaffuzları zorluk yaşanmasına sebep olabilir. Yabancı bir kelime olduğu için vejetaryen kelimesi de yazım ve okunuş bakımından karıştırılabilir. Farklı dillerden gelen sözcüklerin büyük ünlü uyumu gibi yazım kurallarına uymaması sebebiyle yazılışları hakkında soru işaretleri oluştuğu görülebilir.

Egitim 20-04-23 10:04

Emlaka nasıl yazılır, emlaka yazımı nasıl olmalıdır? Emlaka mı emlağa mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sondan eklemeli bir dildir ve gerek yeni kelimeler türetirken gerekse kelimeleri çekimlerken farklı ekler kullanılır. Yapım ve çekim ekleri kelimelerin kök ve gövdelerine eklenirken Türkçenin ses kurallarına uygun bir şekilde gelmek zorundadır. Büyük ve küçük ünlü uyumu, ünlü düşmesi, ünsüz yumuşaması ve sertleşmesi gibi birtakım ses olayları yaşanarak kelimeler Türkçenin söz dizimine uygun bir şekilde yazılır. Peki, "emlak" kelimesine yönelme durumu eki geldiğinde kelime nasıl yazılılır?

Egitim 28-03-23 17:10

İbrahim Tatlıses'ten Kıvanç Tatlıtuğ ve Serenay Sarıkaya'ya olay yorum! 'Oynamıyorlar...'

Show Tv'nin reyting rekortmeni yeni dizisi Aile yayınlandığı ilk günden beri sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Kıvanç Tatlıtuğ ve Serenay Sarıkaya'nın muhteşem uyumu ve başarılı oyunculukları da sık sık gündem oluyor. İbrahim Tatlıses, Aile dizisinin başrol oyuncularını övgü dolu sözlerle takdir etti.

Magazin 18-03-23 14:18

Arabasıyla bunları yapan sürücüler yandı! Artık 3.304 TL ceza ödeyecek

Trafik kazalarını önlemek, uyumu sağlamak için birçok kural bulunuyor. Karayolları Trafik Kanununa göre düzenlenen kurallara uyulmaması durumunda ise sürücüler ceza ödemek zorunda kalıyor. Yeni yılla birlikte ceza ödeme tutarlarına artış geldi. Bu cezaya yüzde 112 oranında zam yapıldı! İşte ayrıntılar...

Finans 02-02-23 17:27

Lokum gibi yumuşacık olan çipura tarifi! Fırında çipura (çupra) nasıl yapılır?

Balıklar doğru şekilde hazırlandığında enfes bir lezzet sunuyorlar. Sebze ve balığın uyumu hayran bırakıyor. En sevilen balıklar arasında yer alan çipura leziz tadıyla vazgeçilmez balık tarifleri arasında bulunuyor. Fırında çipura nasıl yapılır sorusu sıklıkla aratılıyor. İşte enfes fırında çipura tarifi...

Yemek 22-01-23 15:45

Uzayıp giden lezzet: Ispanaklı kaşarlı pide tarifi! Zuhal Topal'la Yemekteyiz Ispanaklı kaşarlı pide tarifi

Zuhal Topal'la Yemekteyiz programında salı günü hazırlanan Ispanaklı kaşarlı pide tarifi merak edildi. Ispanağın ve kaşarın uyumu pidenin içerisinde enfes bir lezzet sağlıyor. Bu pideyi yemeyenlerin mutlaka denemesi gerekiyor. İşte ıspanaklı kaşarlı pide tarifi malzemeleri ve tarifi...

Yemek 17-01-23 16:42

Bir tane asla yetmez: Çıtır çıtır paçanga böreği tarifi! Paçanga böreği nasıl yapılır?

Börek tarifleri yediden yetmişe herkesin bayılarak yediği yemekler arasında bulunuyor. Klasik börek tariflerinden sıkılanlar için paçanga böreği kaçınılmaz bir fırsat. Uzayıp giden kaşar peyniri ve pastırmanın eşsiz uyumu yiyen herkesi hayran bırakıyor. Paçanga böreği nasıl yapılır merak ediyorsanız bu pratik paçanga böreği tarifine göz atabilirsiniz.

Yemek 30-12-22 09:39

Bardak bardak içeceksiniz: Kışın vazgeçilmezi boza tarifi! Boza nasıl yapılır?

Kış içecekleri denildiğinde ilk akla gelen içeceklerden olan bozanın sıcacık leblebi ve tarçınla uyumu gönüllere taht kuruyor. Bozanın içerisinde yer alan vitaminler birçok hastalığa karşı şifa dağıtıyor. Kış ayında hem sağlıklı hem lezzetli bir içecek arıyorsanız boza tarifini kesinlikle denemelisiniz.

Yemek 12-12-22 15:15

Portakallı pasta tarifi: Portakallı pasta nasıl yapılır?

Tatlı dediğimizde aklımıza ilk olarak pasta gelir. Çikolatalısından meyvelisine, kestanesinden sadesine kadar pek çok farklı malzemeyle pasta tarifleri zenginleştiriliyor. Portakalla pastanın mükemmel uyumu mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden birisi. Portakal, portakal rendesi, krema ve jölyle kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tarife bir göz atın.

Yemek 09-12-22 11:28

Cacıklı fellah köftesi tarifi: Cacıklı fellah köftesi nasıl yapılır?

Adana ve Antakya yöresine ait olan ve bulgurla yapılan fellah köftesi, hem lezzetli hem de bir o kadar doyurucu bir yemek. Arap köftesi olarak da bilinen fellah köftesinin cacıkla muhteşem uyumu mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.

Yemek 08-12-22 16:37

Domates soslu köfte tarifi: Domates soslu köfte nasıl yapılır?

Yediden yetmişe herkesin favori yemeği kesinlikle köfte! Herkesin bayılarak yediği köfteye fesleğen, domates ve sarımsakla güzel bir dokunuş yaparak yemek sofralarınızı zenginleştirmeye ne dersiniz? Köftenin fesleğenli ve sarımsaklı domates sosuyla muhteşem uyumu âdeta bir lezzet şöleni!

Yemek 08-12-22 10:48

Batman’da muhteşem görüntü: Sis bulutu ve ay yıldızlı bayrağın eşsiz uyumu

Batman’ın Kozluk ilçesinde oluşan yoğun sis bulutu, Dua Tepes’indeki bayrak ile bütünleşince seyrine doyum olmayan bir görüntü oluştu.

Yurthaber 06-12-22 13:58

En sağlıklı atıştırmalık: Elma cipsi tarifi! Elma cipsi nasıl yapılır?

Elma, her mevsim bulunması ve lezzetiyle evlerin vazgeçilmez meyveleri arasında bulunuyor. Elmanın tatlıyla olan uyumu onu birçok tarifte kullanmamızı sağlıyor. Elmanın faydaları saymakla bitmiyor. Sağlıklı atıştırmalık arayanlar elmalı cips tarifini mutlaka denemeliler. Hem sağlıklı hem de lezzetli 'elmalı cips nasıl yapılır?' merak ediyorsanız bu basit tarife göz atabilirsiniz.

Yemek 01-12-22 09:42

Ekşi ve tatlının en güzel uyumu: Limonlu cheesecake tarifi! Limonlu cheesecake nasıl yapılır?

Ekşi lezzetlerin tatlılarıyla birleşiminden hoşlanıyorsanız limonlu cheesecake tam size göre! Bu cheesecake hem görünüş hem de lezzet olarak mutlu olmanızı sağlayacak. Nefis limonlu cheesecake nasıl yapılır? merak ediyorsanız bu tarifi kesinlikle denemelisiniz.

Yemek 27-10-22 16:05

Yalı Çapkını Ferit kimdir, kaç yaşında? Mert Ramazan Demir’in eski sevgilisi de ünlü bir isim çıktı

Yalı Çapkını dizisi her hafta cuma akşamları ekrana geliyor. Dizide Ferit ve Seyran’ın uyumu izleyiciler tarafından çok beğeniliyor. Yalı Çapkını oyuncuları arasında yer alan Ramazan Demir, Ferit karakterine hayat veriyor. Merak edilen isim Ramazan Demir’in eski sevgisilinin de ünlü bir isim olduğu ortaya çıktı. Peki, Ramazan Demir kaç yaşında, eski sevgilisi kimdir?

Magazin 21-10-22 16:26

İtalyan mandasından Anadolu mandasına nakledilen embriyoyla ilk yavru elde edildi

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesince yürütülen projeyle İtalyan mandasından alınan embriyonun Anadolu mandasına nakledilmesiyle doğan ilk yavruya "Dicle" ismi verildi - Veteriner Fakültesi Dekanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Vural: - "Anadolu mandasını taşıyıcı anne gibi kullandık. Doğan yavru, bu taşıyıcı annelik sayesinde Anadolu mandalarının iklime uyumu, hastalıklara direnci, İtalyan mandalarının da et ve süt verimi gibi iyi özelliklerini taşımış oldu"

Yurthaber 20-10-22 11:01

Sevgilinle ne kadar uyumlusunuz?

Sevgilinle ne kadar uyumlu olduğunu merak ediyor musun? Eğer "Büyük bir merak içerisindeyim ve sevgilimle aramdaki uyumu öğrenmek istiyorum." diyorsan testi çözebilirsin!

Trend 24-09-22 22:48

Uzmanlardan iyi bir eğitim için çocukların sağlığına ilişkin uyarılar

Okul dönemine alışma sürecinin kolaylaşması ise çocuklara beş yaşına kadar bağımsız kimlik kazandırmaktan geçiyor. İlk günden itibaren okula gitmeyi reddeden çocuklar, genelde anneden ayrılmakla ilgili temel bir kaygı yaşıyor - Ayrılık sırasında tepki gösteren ama okul zamanı boyunca uyumlu olduğu, katılımcı olduğu gözlenen çocuk için kararlı bir tutum sergilemek uyumu hızlandırıyor, direnç gösteren çocuklar için ise Çocuk Psikiyatri klinikleri ya da Çocuk Gelişimi Ünitelerinden yardım almak gerekiyor

Yurthaber 08-09-22 10:19

Merve Boluğur 'ten uyumu'na değindi! Dokunduğunuz zaman...

DJ Mert Aydın ile yeni bir aşka yelken açan Merve Boluğur son yayınında ten uyumuna değindi. Güzel oyuncu açıklamasında ""Benim için ten uyumu çok önemli" dedi.

Magazin 30-08-22 15:46

Dilan Çiçek Deniz'in beğeni yağmuruna tutulan siyah kombinini beğenenler için 400 TL altı elbise ve tulum önerileri

Her mevsimde daha sade ve daha bütün kombin sevenlerin tercihi elbiselerden yana oluyor. Siyah tek parça elbiseler, hem tarzı daha etkili gösteriyor hem bütün durduğu için uyumu daha iyi yakalıyor. Üstelik hemen giyilerek rahatlığı ile pratik bir çözüm sunuyor. Çok basit aksesuarlar ve çantalarla da kolaylıkla tamamlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Dilan Çiçek Deniz'in siyah kombini çok beğenildi. Sizler için güzel oyuncunun kıyafetine benzer modelleri derledik. İşte detaylar!

Magazin 01-08-22 14:00

Bu tarifi kaçırmayın! Bayrama yakışacak kavurmalı pilav tarifi

Kurban Bayramı’nda en çok kavurma yeniliyor. Kavurma et denilince yanına en çok yakışan pilav oluyor. Pilav ve kavurma etinin eşsiz uyumu için ikisinin kıvamını da tam tutturmak gerekiyor. Bu bayram yapacağınız kavurmalı pilav vazgeçilmez lezzetlerinizden olacak.

Yemek 06-07-22 11:52

Son dakika: Ronaldo'nun ayrılık nedeni: Messi korkusu!

Spor haberi... Kulübü Manchester United ile beklenilen uyumu yakalayamayan Portekizli süper yıldız Cristiano Ronaldo'nun İngiliz kulübüne 'teklif gelirse beni gönderin' demesi üzerine transfer iddiaları ortaya atılmaya devam ederken Ronaldo'yu bu karara iten neden merak ediliyordu. Eski İngiliz futbolcu Tony Cascarino Ronaldo'nun bu hamlesine dair katıldığı bir programda dikkat çeken ifadeler kullandı. İşte detaylar...

Spor 04-07-22 08:44

Yepyeni maceralara dalış yapmak isteyenler için en iyi dalış maskesi önerileri

Dalış yapmak, denizlerin engin maviliklerini keşfetmek için deniz sezonunda en sevilen hobilerden biri. Tatili dalış yaparak değerlendirmek istiyorsanız almanız gereken ilk ürün, dalış maskesi. Dalış maskesi alırken malzeme kalitesi, yüz biçimine uyumu, camı ve silikon etekleri gibi bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Onlarca farklı seçenek içinden hangisini alacağınıza karar veremiyorsanız en iyi dalış maskesi modellerini sizin için inceledik. Gelin, bu modellere birlikte bakalım.

Haber 30-06-22 14:22

Tırnaklarının görünüşünü önemseyenler için hem kaliteli hem dayanıklı oje önerileri

Tırnak bakımına özen gösteren kişilerden biri misiniz? Eğer öyleyseniz her zaman ojeli ve şık görünen tırnaklara sahip olmanız zor değil. Kaliteli bir oje satın alarak tırnaklarınızı şık gösterebilirsiniz. Ruh hâlinizi yansıtan rengârenk ojeler ile hem kıyafetlerinizle uyumu yakalayabilir hem bakımlı tırnaklara kavuşabilirsiniz. Gelin, sizin için seçtiğimiz sezonun trend ojelerini birlikte inceleyelim.

Kadin 24-06-22 17:25

Kadavradan nakille hayata tutunan hasta bağışçılara minnettar

Konya'da gerçekleştirilen böbrek nakliyle hayatında yeni bir sayfa açan 37 yaşındaki Muammer Gökçelik: - "Organı bağışlayan aileden Allah razı olsun. Kardeşimize Allah rahmet eylesin, Allah ailesine sabırlar versin" - Operasyonu gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Kültigin Türkmen: - "Ancak ikiz kardeşinden alabilecek düzeyde, altıda altı uyumu olan bir böbrek çıktı. Tabii bu belki milyonda bir olasılık. Hastamız için büyük bir şans"

Yurthaber 14-06-22 11:11

Ünsüz uyumu nedir? Ünsüz uyumu örnekleri ve TDK kuralı

Türkçenin ses olaylarından biri olan ünsüz uyumu, hem yazım dilinde hem de gündelik konuşmalarımızda yer alan bir ses değişimidir. Kelimelerin aldıkları eklere ve takılara göre ünsüz uyumunun şekli ve örnekleri farklılaşmaktadır. Ünsüz uyumu, kısaca ünsüz harflerin fonetik olarak birbirine benzemesi olarak açıklanabilir. Ünsüz uyumu nedir?

Egitim 13-06-22 17:02

Küçük ünlü uyumu nedir? Küçük ünlü uyumu kuralına uyan ve uymayan kelimelere örnekler

Küçük ünlü uyumu, Türk alfabesinde yer alan sesli harflerden oluşan kurallardır. Bu kurala göre, bir kelimenin içerdiği tüm ünlüler, aynı tür olmak zorundadır. Kurala uyan kelimeler olduğu gibi uymayan kelimeler de mevcuttur. Küçük ünlü uyumu nedir? Küçük ünlü uyumu kuralına uyan ve uymayan kelimeler nelerdir?

Egitim 13-06-22 14:05

Büyük ünlü uyumu nedir? Büyük ünlü uyumu kuralına uyan ve uymayan kelimelere örnekler

Dilimizin ses yapısının ana temel taşlarını oluşturulan birtakım kurallar mevcuttur. Bunlardan biri de büyük ünlü uyumudur. Türkçede önemli bir yere sahip olan bu kavramın, doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Dilimizdeki ünlü sesler bilindiği takdirde büyük ünlü uyumunu anlamak oldukça kolaydır. Büyük ünlü uyumu nedir?

Egitim 27-05-22 21:07

Ünsüz uyumu ne demek? Ünsüz uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Dilbilgisi hakkında bilgi sahibi olmak, fikirlerin ve duyguların başarıyla dile getirilmesini mümkün kılar. Kişinin kendisini rahatlıkla ifade etmesine yardımcı olan dilbilgisi kuralları, birleşik kelimeleri de şekillendirir. İki kelimenin birleşimi sırasında devreye giren bu kurallar, kelimelerin anlam kazanmasında önemli yan rol oyuncuları arasındadır. ünsüz uyumu birleşik kelimesi de dilbilgisi kuralları ile oluşmuştur. ünsüz uyumu ne demektir?

Egitim 23-05-22 19:46

Ünlü uyumu ne demek? Ünlü uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Dilbilgisi hakkında bilgi sahibi olmak, fikirlerin ve duyguların başarıyla dile getirilmesini mümkün kılar. Kişinin kendisini rahatlıkla ifade etmesine yardımcı olan dilbilgisi kuralları, birleşik kelimeleri de şekillendirir. İki kelimenin birleşimi sırasında devreye giren bu kurallar, kelimelerin anlam kazanmasında önemli yan rol oyuncuları arasındadır. ünlü uyumu birleşik kelimesi de dilbilgisi kuralları ile oluşmuştur. ünlü uyumu ne demektir?

Egitim 23-05-22 19:46

Vokal uyumu ne demek? Vokal uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

İşaretlerin farklı varyasyonlarla bir araya gelmesi kelimeleri oluşturur. Anlamlarına göre ekler alarak bir araya gelen iki kelime ise yüzlerce sayıda birleşik kelimeyi doğurur. Bu durum da Türkçeyi zenginleştirerek Türkçe konuşan kişilere kullanabilmeleri için geniş bir kelime çeşitliliği sunar. Türkçenin kelime haznesi içinde yer alan Vokal uyumu birleşik kelimesi de sıkça kullanılan birleşik sözcükler arasındadır. Peki, Vokal uyumu ne demektir?

Egitim 23-05-22 18:32

Ses uyumu ne demek? Ses uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Bazı isimler, sıfatlar veya eylemler iki farklı kelime içerirler. Bu kelimeler bazen birleştirilirken değişime uğrar. Birleşirken harf ve hece kaybeden, hatta bazı harfleri değişen bu sözcükler yeni bir anlam kazanırlar. Bu dönüşüm bazen Türkçenin yapısı gereği meydana gelirken bazen zamanla ortaya çıkar. Birleşik kelimelerin hangi farklı sözcüklerle oluştuğu ve anlamı merak edilir. Ses uyumu birleşik kelimesi de bunlardan biridir. Ses uyumu ne anlama gelir?

Egitim 19-05-22 00:00

Sessiz uyumu ne demek? Sessiz uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Birleşik kelimeler günlük konuşma dilinde veya edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Sessiz uyumu şeklindedir. Sessiz uyumu ne demektir?

Egitim 19-05-22 00:00

Sesli uyumu ne demek? Sesli uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Bazı isimler, sıfatlar veya eylemler iki farklı kelime içerirler. Bu kelimeler bazen birleştirilirken değişime uğrar. Birleşirken harf ve hece kaybeden, hatta bazı harfleri değişen bu sözcükler yeni bir anlam kazanırlar. Bu dönüşüm bazen Türkçenin yapısı gereği meydana gelirken bazen zamanla ortaya çıkar. Birleşik kelimelerin hangi farklı sözcüklerle oluştuğu ve anlamı merak edilir. Sesli uyumu birleşik kelimesi de bunlardan biridir. Sesli uyumu ne anlama gelir?

Egitim 18-05-22 23:59

Küçük ünlü uyumu ne demek? Küçük ünlü uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Günlük yaşamda kullanılan kelimelerden bazılarının anlamına tam olarak hakim olunmayabilir. Özellikle birleşik kelimeler için bu durum sıkça söz konusu olur. İki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle başka bir anlam elde edilmesini sağlayan birleşik kelimeler, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından incelenerek analiz edilir ve bu incelemeler çeşitli kaynaklarda yayımlanır. TDK sözlükte yer alan Küçük ünlü uyumu birleşik kelimesi de bunlardan biridir. Küçük ünlü uyumu ne demektir?

Egitim 18-05-22 22:26

Küçük sesli uyumu ne demek? Küçük sesli uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçede kelimeler yapı bakımından türlere ayrılırlar. Bu türler basit, türemiş ve birleşik olarak farklılaşır. Basit kelimeler türü değişmemiş kelimelerdir. Türemiş kelimeler anlam bakımından değişmiş sözcükler, birleşik kelimeler ise birden çok sözcüğün birleşmesi ile oluşan kelimelerdir. Birleşik kelimeler bir isim veya eylem olarak görülebilirler. Küçük sesli uyumu de yapı bakımından birleşik kelimeler arasındadır. Küçük sesli uyumu TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim 18-05-22 22:26

Büyük ünlü uyumu ne demek? Büyük ünlü uyumu birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Teknolojik gelişmeler, keşfedilen yeni türler, yabancı dillerde görülen kavramları isimlendirmek gibi nedenlerle diller yeni kelimelere ihtiyaç duyar. Türkçeye yeni kelimelerin kazandırılması için TDK tarafından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. TDK, yeni kelimeler türetirken çoğunlukla eski kelimelerden faydalanır. Bu şekilde oluşturulan kelimelere birleşik sözcük denir. Büyük ünlü uyumu birleşik kelimesi de bunlara bir örnektir. Peki, Büyük ünlü uyumu ne demek?

Egitim 17-05-22 21:38