İsmi şeker olmasına rağmen, gebelikte tespit edilmediğinde annede ve bebekte çeşitli rahatsızlıklara yol açabilen bir hastalıktır. İsmi üzerinde daha önce şeker hastası olmayan, gebelik döneminde çıkan bir hastalıktır. Oluşma nedeni, gebelik olmadığı dönemlerde vücudun şeker dengesi için yeterli olan pankreas isimli bezden salgılanan insülin seviyesinin, gebelik döneminde değişen kilo ve fizyolojiyle vücuda yetmez hale gelmesiyle oluşur.
Gebelik ve şeker hastalığı, aynı dönemde görülmesi durumunda birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Tüm dünyada artan diyabetik gebelik vakalarının anne ile birlikte bebeği de etkisi altına aldığına dikkat çeken uzmanlar; gebelik şekerinin; annede ani düşük, hipertansiyon, vb. problemlere yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu gelişme problemleri gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti.
Gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Özellikle 24. Haftadan sonra bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar nedeni ile gerçekleşir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 5’inde görülür. Sıklıkla risk grubundaki gebelerde görülmekle birlikte risk görülmeyen gebelerde de ortaya çıkması diyabetin her gebede taranması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.