Selahattin Demirtaş, 10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ, Palu'da dünyaya geldi.
Babasının adı Tahir, annesinin adı Sadiye'dir. Selahattin Demirtaş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
Selahattin Demirtaş, serbest avukatlık yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Şube Başkanlığı görevlerini yürüttü. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye şubesi üyeliklerinde bulundu.
Selahattin Demirtaş, 23. Dönem Diyarbakır milletvekilidir.
Selahattin Demirtaş, Eylül 2010 tarihinde, 2006 yılında yaptığı bir konuşmasında Abdullah Öcalan hakkında “Kürt sorununun çözümünde rolü değerlendirilmeli” açıklamasından sonra "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı; ancak hükmün açıklanması geri bırakılarak 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulması kararlaştırıldı.
Selahattin Demirtaş, evli ve iki çocuk babasıdır. Kardeşi Nurettin Demirtaş da aktif siyasetçidir.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasına devam edildi
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik" ile "suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılandığı davada tutukluluk halinin devamına karar verildi - Demirtaş'ın avukatları, AİHM Büyük Dairesine tutuklama kararına ilişkin itirazda bulunacaklarını belirtti
31 Mart yerel seçimlerine ittifak kararı alarak HDP çatısı altında gireceğini açıklayan 7 siyasi oluşum ortak bir deklarasyon yayınladı. Kurulan ittifak sonrası açıklamalarda bulunan HDP'li Selahattin Demirtaş "İttifakı önemsiyor, büyük anlam veriyorum” dedi. Demirtaş, ayrıca diğer partilere "ittifakın içinde yer alma" çağrısı yaptı.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla yargılandığı davada mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, Demirtaş'ın talebini, ''Davayı uzatmaya yönelik'' olduğu gerekçesiyle reddetti.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Van'da yaptığı bir konuşmada halkı suç işlemeye alenen tahrik ettiği ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı övdüğü gerekçesiyle 10 yıla kadar hapsi istendi.
Van'da katıldığı bir programda "Kayyumları asla tanımayın, kabul etmeyin" diyen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi - İddianameden: - "Şüphelinin konuşma içeriğinde 'Kayyumları asla tanımayın, kabul etmeyin, yüzüne bile bakmayın, emrini yerine getirmeyin, selamını almayın' şeklindeki sözleriyle halkı, kanunlara uymamaya, 'Sizler her an büyük bir sivil direnişe hazır olmalısınız bizim için de varlık yokluk nedeni, ölüm kalım meselesidir' şeklindeki konuşmalarıyla da suç işlemeye alenen tahrik etmiştir"
Selahattin Demirtaş'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, " 2023’e kadar tam 228 adet yeni cezaevi yapılıyormuş. Ay hadi inşallah, hepiniz bir şekilde girersiniz içeri. Giremeseniz de umudunuzu kaybetmeyin, önümüzde yerel seçimler var. AKP’ye oy verin, kesin içeridesiniz" ifadelerine yer verildi.
Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Fransız Le Monde gazetesine bir mektup gönderdi. Demirtaş mektubunda "12 Aralık'ta tutuklu olduğum davanın duruşması yapılacak. Mümkünse davayı yerinde izlemenizi veya bu dava için destek ve dayanışma çağrıları yapmanızı önemsiyorum" ifadelerini kullandı.
Ankara 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı sonrası, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebini reddeden Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazı reddetti. Demirtaş'ın tutuklu yargılanmasına devam edileceği belirtildi.
"Dün sabah itibarıyla 10 milletvekiliyle başladığımız açlık grevini akşam sonlandıracağız" - "(Demirtaş, Önder ve Baluken'in cezalarının onanması) Üç arkadaşımıza da verilen bu mahkumiyet kararlarını HDP olarak asla tanımadık, bundan sonra da tanımıyoruz"
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Sırrı Süreyya Önder ile birlikte 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandıkları davada hükmün kesinleşmesine tepki gösterdi. Demirtaş, "Yapın, 'yapmayın' demiyorum da bu kadar aleni, acemice ve kepazece yapmayın böyle. İktidarın emrindeki yargının verdiği cezayı da tehditlerini de tanımıyorum." ifadelerini kullandı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a verilen 4 yıl 8 ay, eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder verilen 3 yıl 6 ay hapis cezasını onadı - Ceza Dairesinin kararıyla Demirtaş ve Önder'in cezaları kesinleşti