Türkiye’de internet üzerinden yapılan yayınların RTÜK denetimine girmesi için torba yasa çıkarılmış ve bu yasa meclisten geçip onaylanmıştı. RTÜK üyesi Taha Yücel gelen açıklama; Türkiye’de internete ehliyet ile mi girilecek? sorusunu gündeme getirdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan liste esas alınarak yapılan düzenlemeyle, çocuk programlarında reklamına izin verilmeyecek gıdalar "Kırmızı", kriterlere uyulması halinde reklamı yapılabilecek gıdalar "Turuncu" ve reklamı yayınlanabilecekler de "Yeşil" kategoriyle tanımlandı.
Başkent Zagreb'deki toplantıya RTÜK Başkanı Yerlikaya ile üyeler Taşçı ve Ersoy katıldı
İnternete RTÜK denetimi getiren tasarı Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Yasanın ayrıntıları belli oldu. Buna göre, Youtube gibi sosyal paylaşım siteleri yeni uygulamanın kapsamı dışında bırakıldı, Netflix gibi yayın platformlarının Türkiye’deki izleyicilere ulaşabilmesi için RTÜK’ten lisans alması gerekecek.
Radyo Televizyon Üst Kurulu artık internet yayınlarının içeriklerine de yayın yasağı uygulayabilecek. İnternetten yayın yapmak isteyen kuruluşlar RTÜK'ten yayın lisansı ve yayın iletim yetkisi alacak. BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk, kurulun AKP ve CHP kontenjanlarından iki üyesi ile iki uzmana yasa ile ilgili görüşlerini sordu.
Başbakan Yardımcısı Işık: - "İnternetteki her şeyi RTÜK denetlemeyecek. Kapsam şu anda televizyon yayıncılığında RTÜK'ün yetkisi neyse internetten yayın yapan televizyonlarla ilgili yetki de o olacak. İnternet üzerinden televizyon yayıncılığı yapanların denetimi, gözetimi, yaptırımı RTÜK'ün sorumluluğunda olacak. Bu işi RTÜK takip edecek. Bunun dışında bir çerçeve genişlemesi yok"
Meclis'te kabul edilen düzenleme ile Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhu gibi dijital platformların içeriğini denetleyip yayın yasağı uygulayabilecek. Peki yasa neler getirecek? Hükümet ve muhalefet tartışmaların neresinde duruyor? 4 soruda derledik.
16 yaş ve üzerinde hurdaya ayrılan araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki getiriliyor - İçerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunan kuruluşların, internet ortamındaki yayınlarına devam edebilmeleri için Türkiye'nin yargı yetkisi altındaki diğer kuruluşlar gibi RTÜK'ten yayın lisansı, bu kapsamdaki platform işletmecilerinin de yayın iletim yetkisi alması zorunlu olacak - Çeyiz hesabında devlet katkısı oranı yüzde 20'den yüzde 25'e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkarılacak
Kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İnternete RTÜK denetimi getiren tasarı biraz önce Meclis'te kabul edilerek yasalaştı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, "Sahte bal satıyorlar, arasında din anlatıyorlar. Sahte bazı maddeler satıyorlar, arasında başka şeyler anlatıyorlar. Cinsel bazı objeler satıyorlar, arkasından önünden din anlatan insanlar. Buralara çıkıp televizyonlarda din anlatanlara da buradan sesleniyorum, kendinizi bu tüccarlara kullandırmayın" dedi.
RTÜK, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT iş birliğiyle, medya hizmet sağlayıcıların çalışanlarına yönelik 2. Dönem Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu 5-16 Mart tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek - İki hafta sürecek kursa, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarında çalışan 20 kursiyer katılacak
İnternet üzerinden yapılan radyo ve televizyon yayınlarına da RTÜK’ten lisans alma zorunluluğu getiren düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda büyük tartışmalara rağmen kabul edildi. CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, düzenlemenin 4’üncü Murat döneminden kalma yasaklar olduğunu söyledi.
"Rejimin şunu görmesi lazım; orada bir terör unsuru var ve Türkiye, bu terör unsurunu temizlemek için Afrin'e operasyon yapıyor. Dolayısıyla o terör unsurunu orada korumaya kalkmak, terörle doğrudan iş birliği anlamına gelir. O zaman terörle doğrudan iş birliği yapmanın da bir sonucu olur" - "Orada kim kiminle iş birliği yapmış, kim kiminle oturmuş kirli pazarlıklarda bulunmuş, bu Türkiye açısından çok da önemli değil harekatın geleceği açısından çok da önemli değil" - "Bizim için kırmızı çizgi, PYD'nin Afrin'den tamamen sökülüp atılmasıdır. Bu amaca hizmet eden girişimlere Türkiye olumlu bakar. Bu amacın önüne geçecek, engelleyecek; PYD'nin orada kalmasını sağlayacak hiçbir girişime de Türkiye olumlu bakmaz, gereken müdahaleyi de yapar" - "(İnternet yoluyla yapılan yayınlara düzenleme) Artık dijital çağda her şey internet ortamına kaydı. Eğer buralarda boşluklar olursa yarın telafisi imkansız zararlar doğar. Asla sansür, asla bir müdahalecilik diye düşülmesin"
Hükümetin internet yayıncılığına RTÜK denetimi getiren düzenlemesinin, TBMM’deki görüşmeleri sürüyor. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Adnan Oktar’ın tartışılan internet kanalı A9’un, RTÜK tarafından belirlenen kuralları ihlal etmesi halinde gereğinin yapılacağını söyledi.