En sık görülen kanser çeşitleri arasında bulunan meme kanseri, meme dokusunda bulunan hücre gruplarının kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Kanserli doku, memenin yakın çevresinde bulunan lenf bezlerine kadar yayılır. Son yıllarda görülme sıklığı artan bu kanser çeşidinde erken tanı oldukça önemlidir. Meme ucunda oluşan akıntı, şekil bozuklukları, meme ya da koltukaltı bölgesinde oluşan kitle, dokuda ağrı hissi, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar belirtiler arasında bulunur. Genetik ve çevresel pek çok faktör hastalık üzerinde etkilidir. Radyasyon maruziyeti, uzun süreli hormon kullanımı, memede azalan yağ dokusu, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, ileri yaş ve obezite hastalık nedenleri arasında yer alır.
Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, Kovid pandemisi nedeniyle kadınların hastaneye gitmekten çekindiğini ancak jinekolojik kanserlere yakalanma tehlikesinin arttığını söyledi. Prof. Dr. Demirkıran, dünyada yapılan çalışmalarda kadın kanserlerinde, özellikle meme kanserinde, erken tanı oranının pandemiyle beraber yarı yarıya düştüğünü belirterek, benzer bir durumun jinekolojik kanserler için de geçerli olduğunu söyledi.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yaşayan Şahize Yörük Tunçel, meme kanseri olduktan sonra arkadaşlarıyla birlikte kansere savaş açtı. Kanseri yendikten sonra bu kez koronavirüse yakalanan Tunçel, yine arkadaşlarıyla birlikte bu hastalığı da atlatmayı başardı. Kendisine destek vermek için saçlarını kazıtan arkadaşlarıyla birlikte koronavirüse yakalanan Şahize Yörük Tunçel, hastalığı sosyal medya paylaşımıyla duyurdu.
Meme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Biruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Meme kanserinde erken tanı ve tedavi sosyokültüren düzeydeki düşüklükler nedeniyle geciktirilebiliyor. Ancak meme kanseri tedavisinde erken tanı sayesinde yüzde 90 oranda başarıya ulaşmak mümkün oluyor. Ayrıca meme kanseri tedavisinde meme koruyucu cerrahi de yapılabiliyor. Kemoterapi ve radyoterapiye daha az ihtiyaç duyularak gerçekleştirilebilen meme kanseri tedavisinde düzenli taramaların hala devam ettiğini belirten Radyoloji Uzmanı Dr. Filiz Çelebi, konu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anl
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri her yıl dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Dünyada ve Türkiye'de her 10 kadından 1’inin hayatının bir döneminde meme kanseri ile karşı karşıya kalması, tablonun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. 8 kadından birine hayatının bir döneminde meme kanseri tanısı konduğunu söyleyen uzmanlar, her yıl 600 binin üzerinde kadının meme kanserinden hayatını yitirdiğine dikkat çekiyor.
Dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan biri olan meme kanseri, her 8 kadından birinde görülüyor. Uzmanlar, her yıl Ekim ayında meme kanserine dikkat çekmek için farkındalık etkinlikleri düzenlendiğini belirterek, hastalığın tam tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, kadınların kendi kendilerini de muayene etmeleri ve olası kitle oluşumunu gözlemlemeleri gerektiğini söyledi.
Meme kanseri ile ilgili merak edilenleri anlatan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Okumuş, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını söyledi. İşte konu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında ilk sırada yer alan meme kanseri, her 8 kadından birinin yaşaması beklenen bir hastalık boyutuna ulaştı. Meme kanserinde erken teşhisin hastalığın tamamen tedavi edilebilmesine olanak sağladığını söyleyen uzmanlar, büyük memeli kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının daha fazla olduğu yönündeki iddialarla ilgili de konuştu.
Meme kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Meme kanseri için en önemli risk faktörleri, obez ya da aşırı kilolu olmak, sigara, alkol alışkanlıkları, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış, ilk adetini ise erken görmüş olmak, geç menapoz yaşı ve BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişikliklerin bulunması, annede teyzede ya da kız kardeşinde meme kanseri hikayesi olması olarak sayılabilir.
Meme kanseri tedavisinde gelişen teknolojik gelişmeler sayesinde cerrahi işlem uygulama sayısı giderek azalıyor. Memenin alınması gerekmeden uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde hastaların sağlığına kavuşabildiğine dikkat çeken uzmanlar, artık meme kanseri tedavisinde meme dokusunu korumanın mümkün olduğunu söyledi.
Kadınların büyük kısmında hayatlarının belirli dönemlerinde meme başı akıntısı görülmektedir. Ancak pek çok kadın bunu önemsememektedir. Oysa meme başı akıntıları doğal bir süreçten kaynaklanabildiği gibi bazı sorunların da belirtisi olabilmektedir.
Meme kanseri ile ilgili çarpıcı istatiksel bilgiler paylaşan VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, ülkeler arasında sıklığı değişmekle beraber her 8 ile 12 kadından birinin ömür boyu meme kanserine yakalanma riskine sahip olduğunu kaydetti.
Memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması nedeniyle ortaya çıkan meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak, bu yolla başarılı tedavi şansının da elde edilebileceğini söyledi.
Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanseriyle ilgili halk arasında birçok yanlış bilginin paylaşıldığına dikkat çekerek, meme kanseriyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri ile ilgili doğru bilgileri paylaştı.